Handelingen

Baflo, Kostersgang 8 - Laurentiuskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Laurentiuskerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Baflo C.A. I.W.
Provincie: Groningen
Gemeente: Het Hogeland
Plaats: Baflo
Adres: Kostersgang 8
Postcode: 9953PE
Inventarisatienummer: 00638
Jaar ingebruikname: 12e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 8578

Geschiedenis

Historische kerk met toren.

De kerk, vroeger gewijd aan Laurentius, heeft waarschijnlijk een voorganger gehad, gesticht door Liudger. Van de huidige kerk dateert het oudste, tufstenen, deel uit de twaalfde eeuw. Het nieuwere, oostelijke deel is dertiende eeuws en bestaat uit baksteen. Het interieur is overdekt door een donkergeschilderde balkenzoldering maar is toch erg licht dankzij alle spitsboog- en rondboogvensters. De vrijstaande, robuuste toren is omstreeks 1300 gebouwd, en in 1500 verhoogd. Op de begane grond bevindt zich een cachot. In de toren hangt een luidklok die in 1502 door Geert van Wou is gegoten, in de dakruiter op de toren hangt een zogenaamd 'zoep'mbrij' klokje.

Veel verbouwd. Oktober 2015 is het beheer overgedragen aan de Stichting Oude Groninger Kerken. De Protestantse Gemeente C.A.I.W. (= Cum Annexis In Wording) maakt gebruik van de Gereformeerde Kerk in Baflo.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Herv. Kerk en vrijstaande toren op verhoogd kerkhof. Eenbeukig kerkgebouw. deels nog uit tufsteen bestaande, deels uit baksteen en nog wel deels uit de 12e eeuw daterend; hoofdkerk van de omgeving. In de kerk twee herenbanken uit 1878; offerblok; acht metalen schildjes van doodkisten van de familie Jarges. Orgel met twee manualen en aangehangen pedaal, in 1876 gemaakt door R. Meijer (Veendam), in 2010 gerestaureerd door Mense Ruiter Orgelbouw (Zuidwolde/Gn). Klokkenstoel met klok van G. van Wou, 1502, diam. 87,3 cm. In de muur aan de zuidzijde een stenen zonnewijzerplaat, 1818.

Klok

In de dakruiter van de toren bevindt zich nog een kleine klok die door Van Bergen te Heiligerlee in 1973 werd vervaardigd.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur