Handelingen

Bakhuizen, Sint Odulphusstraat 38 - Odulphus (1857 - 1914)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Odulphus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: De Friese Meren
Plaats: Bakhuizen
Adres: Sint Odulphusstraat 38
Postcode: 8574SV
Inventarisatienummer: 08698
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Molkenboer, Th.
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: Geen

Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren. Verving een eerdere (schuil?)kerk uit 1783. Buiten gebruik als kerk 1914, toen de nieuwe kerk in gebruik werd genomen. Gesloopt in 1919.

Het oude kerkgebouw bood tijdens de Eerste Wereldoorlog onderdak aan een aantal vluchtelingen uit België. Ter herinnering hieraan is op de R.K. begraafplaats op 9 september 2011 een monument onthuld.

De waterstaatskerk, die in Bakhuizen stond, stond niet op de plek waar de huidige kerk staat. De oude kerk stond op Sint Odulphusstraat 38. Van de oude kerk is allen nog maar de oude pastorie over. Nadat de nieuwe kerk was gebouwd, was de oude kerk dus leeg en over. Toen brak de eerste wereldoorlog uit en vluchtten veel Belgen naar Gaasterland. Gaasterland kon worden afgesloten door de bruggen omhoog te zetten: die van Gallamadammen en de brug in de weg van Balk naar Lemmer, de huidig Sudergoawei. De kerk was, nadat de Belgen erin hadden gezeten, niet meer te behouden. Het had ook geen nut meer, want de nieuwe kerk was klaar. Alleeen de pastorie van de oude kerk bestaat nog.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur