Handelingen

Barchem, Beukenlaan 20 - De Hoeksteen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Hoeksteen
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Barchem
Adres: Beukenlaan 20
Postcode: 7244BB
Inventarisatienummer: 11051
Jaar ingebruikname: 1899
Architect:
Huidige bestemming: fitnesscentrum
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren, gebouwd als Gereformeerde Kerk.

Het Gereformeerde geloof startte in 1863 heel bescheiden. Men kwam veertig jaar lang samen op een boerderij aan de Enkweg. Het heeft mogelijk de hechte gemeenschap gevormd die het nu nog is. In 1898 kreeg Gereformeerd Barchem het gebouw aan de Beukenlaan: de Hoeksteen. Architect van de Hoeksteen was de heer Enklaar uit Ruurlo. In 1980 vond de tweede en laatste uitbreiding plaats. Veel werk werd steeds door de eigen gemeenteleden verricht. Het interieur van de kerk is eenvoudig, maar knus. Het gebouw heeft een orgelgalerij, waar drie decennia, tot 1981, een pijporgel heeft gestaan. Het huidige orgel staat vooraan in de kerk. Het doopvont stamt uit 1960. In haar geschiedenis zijn inmiddels een kleine twintigtal predikanten voorgegaan.

De Hervormde Dorpskerk in Ruurlo en de Gereformeerde kerk de Hoeksteen in Barchem vormen sinds 2004 een federatieverband. In 2008 is de fusie tot PKN-gemeente voorzien. Met de Ned. Herv. Kerkgemeente in Barchem bestaat een combinatieregeling.

In de media

  • Uit Acterhoeknieuwsborculoruurlo.nld.d. 26 september 2016

Tijdens een hartverwarmende slotdienst in kerkelijk centrum De Hoeksteen moest dominee Annet Meurs-de Vries tijdens haar overdenking zondagmorgen denken aan het rapport over de kerk van 2025 waarin wordt gesproken over de 'witte plekken' die zullen ontstaan waar geen kerk meer is. "Vandaag sluit de deur van weer een kerk. Deze kerk, en een witte plek op de landkaart is daarmee een stuk dichterbij gekomen." Veel kerkgangers hadden zondag goede herinneringen aan de tijd dat De Hoeksteen voor hen een ankerplaats was. Zeker de voormalige gemeenteleden van de Gereformeerde Kerk Barchem-Ruurlo. Het was een deel van hun sociale leven. Dan doet het pijn om de deur van dat gebouw met al die herinneringen voor altijd achter je dicht te doen. En dat was zondagmorgen ook zichtbaar tijdens de slotdienst die in de De Hoeksteen plaatsvond. Er werden enkele traantjes weggepinkt. "Een deur gaat dicht vandaag. Zo staat het op de liturgie vandaag, naar de eerste regel van een lied dat speciaal voor deze dienst is geschreven. Maar het is niet zomaar een deur die dicht gaat. Het gaat om de deur van dit kerkgebouw. Waar de meesten van u vele, vele keren door naar binnen en weer naar buiten zijn gegaan. De deur die bijna 117 jaar gastvrij openstond voor ieder die hier in dit huis van God wilde zijn. Het is nogal wat dat daar na deze slotdienst dan ook een eind aan komt. Dat we afscheid moeten nemen van een plek die mensen dierbaar is geworden, waar talloze herinneringen liggen, waar je je thuis voelde en verbonden wist met geloofsgenoten door generaties heen", zo sprak Annet Meurs- de Vries (41) in haar overdenking tijdens de slotdienst met als thema 'Een deur gaat dicht vandaag', die zij samen met dominee Tinus Gaastra leidde.

Externe links

Afbeeldingen