Handelingen

Barchem, Borculoseweg 2 - Barchkerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Barchem, Borculoseweg 2 - Dorpskerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Dorpskerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Barchem
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lochem
Plaats: Barchem
Adres: Borculoseweg 2
Postcode: 7244AS
Inventarisatienummer: 11049
Jaar ingebruikname: 1860
Architect:
Huidige bestemming: hervormde kerk
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

De kerk is gebouwd in 1860 (zie de gevelsteen in de linker zijgevel). Sindsdien is de voorgevel niet gewijzigd, wel de vensters in de zijgevels, die de dienstruimten verlichten. Deze zijn in de jaren 30 vernieuwd, maar de oude situatie is nog wel te herkennen. Ook de beide schuingeplaatste sluitingszijden bezitten vernieuwde vensters die waarschijnlijk in de jaren 30 zijn aangebracht. In dezelfde periode zal het interieur zijn verbouwd. De huidige houten overwelving vertoont de kenmerken uit deze tijd (jaren 30 karakter). Hoe het oorspronkelijke gewelf er heeft uitgezien is niet meer te constateren.

De ligging van het kerkgebouw is zeer markant in het hart van het dorp aan een grote vijfsprong. De voor- en de rechter zijgevel grenzen aan de tuin. De linker zijgevel bevindt zich nagenoeg aan de openbare weg (Borculose weg).

Plattegrond en opbouw

De kerk is een eenvoudig eenbeukig rechthoekig gebouw van vijf traveeën met een 3-zijdige koorsluiting aan de oostzijde. Het zadeldak sluit in het westen aan tegen een hoge topgevel, welke in de top een houten klokkentorentje draagt. Boven de sluitingszijden van het koor heeft het zadeldak dakschilden.

De kerk is opgetrokken uit baksteen in kruisverband en is slechts spaarzaam voorzien van natuurstenen onderdelen. (bron: Gemeentelijke monumentenlijst Lochem)

Externe links

Afbeeldingen