Handelingen

Barneveld, Achterdorpstraat 5 - Immanuëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Immanuëlkerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Barneveld.
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Achterdorpstraat 5
Postcode: 3772CC
Inventarisatienummer: 11056
Jaar ingebruikname: 1960
Architect:
Huidige bestemming: Marokkaans buurthuis (09-2020)
Monument status: geen

Geschiedenis

Moderne kerk met bescheiden klokkentoren. Uitbreiding met o.a. nevenruimten 1976. Op de plaats waar het orgel vroeger stond, achterin de kerkzaal, is een gedachtenishoek ingericht.

  • 2018 De kerk is verkocht aan een Marokkaanse vereniging.
  • 2020 - Kerk wordt in september gesloten en omgebouwd tot Marokkaans buurthuis.

Orgel

Het orgel is in 1975 geleverd door de firma B. Koch & Zoon (Apeldoorn), die daarbij gebruik maakt van een grote hoeveelheid ouder pijpwerk van diverse vroeg 20ste eeuwse herkomst. In 2005 restaureert en vergroot de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet) het instrument, dat daarbij ook naar de andere zijde van de kerk wordt verplaatst. Het pijpwerk van zeven registers, daaronder alle tongwerken en de frontpijpen, wordt dan vernieuwd. De Hobo 8' is een ouder Duits register met draaideksels.

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' (2005) - Roerfluit 8' - Octaaf 4' (2005) - Fluit 4' (2005) - Octaaf 2' (2005) - Mixtuur 1⅓' 3 sterk - Trompet 8' (2005).
  • Manuaal 2: Holpijp 8' - Viola 8' (C-H in Holpijp) - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Terts 1 3/5' - Gemshoorn 2' - Hobo 8' (2005) - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8' - Fagot 16' (2005).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaalkoppeling.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-d1. Winddruk: 76 mm. WK. (manualen), 80 mm. WK. (pedaal).' Orgelbouwer Hendriksen en Reitsma heeft het Koch-orgel in de kerk gerestaureerd en uitgebreid. December 2005 is het orgel weer in gebruik genomen. (55-06)

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 28 maart 2017

De kerkenraad van de protestantse gemeente in Barneveld overweegt de Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat af te stoten. De voorkeur gaat uit naar ‘vernieuwbouw’ van de Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan. Een definitief besluit heeft de kerkenraad nog niet genomen. Eerst wordt het besluitvoorstel besproken met de gemeenteleden. De Bethelkerk wordt volgens het voorstel in de toekomst het kerkelijk centrum van de protestantse gemeente. Dat zal na de verbouwing een nieuwe naam krijgen, „om aan te geven dat we met elkaar werkelijk een nieuwe start maken”, aldus de kerkenraad. De protestantse gemeente ontstond in 2012 uit een fusie van de gereformeerde Bethelkerk en de hervormde gemeente die in de Immanuëlkerk samenkwam. In de jaren ervoor werd er al, steeds intensiever, samengewerkt. De gemeente telt circa 1700 doopleden en 2000 belijdende leden. De Immanuëlkerk, in 1974/1975 gebouwd, wordt, als het voorstel wordt aanvaard, verkocht. De kerkenraad ziet graag dat het gebouw als kerk in gebruik blijft. De Bethelkerk dateert van 1959. Anderhalf jaar geleden besloot de kerkenraad dat voor de nabije toekomst zou worden gestreefd naar één kerkgebouw midden in het dorp. „Ons staat een kerkgebouw voor ogen dat niet alleen op zondag open is, maar ook doordeweeks een plek van ontmoeting en bezinning is, voor onze eigen leden én voor de samenleving waarin we als kerk present zijn”, aldus een woordvoerder van de kerkenraad.

Als de gemeenteleden met het besluitvoorstel instemmen, neemt de kerkenraad binnenkort de definitieve beslissing.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 21 december 2017

De Marokkaanse Vereniging in Barneveld heeft interesse om de Immanuëlkerk (Achterdorpstraat) in Barneveld over te nemen van de protestantse gemeente. Dat meldde de Barneveldse Krant woensdag. Er zijn vergaande gesprekken tussen de twee partijen. In maart maakte de kerkenraad bekend de Immanuëlkerk (foto) te willen verkopen. Momenteel werkt de protestantse gemeente aan de renovatie en uitbreiding van de Bethelkerk (Groen van Prinstererlaan). Daar zullen de twee protestantse gemeente samen hun onderdak vinden.

  • Uit Barneveldse Krant , d.d. 4 september 2018

De Immanuëlkerk aan de Achterdorpstraat in Barneveld is verkocht. De Protestantse Gemeente Barneveld (PGB) en de Marokkaanse Vereniging Barneveld hebben hiervoor een voorlopig koopcontract ondertekend.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur