Handelingen

Barneveld, Groen van Prinstererlaan 2 - Emmaüskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Emmaüskerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Barneveld
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Groen van Prinstererlaan 2
Postcode: 3771CD
Sonneveld-index: 11062
Jaar ingebruikname: 1959
Architect: Lijssen, G.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


opname 03-10-2009, André van Dijk. Veenendaal.


Geschiedenis

Gebouwd als Gereformeerde Bethelkerk. Nu PKN Emmaüskerk. Markante, grote, tot in details goed verzorgde, wederopbouwkerk met hoge toren links naast "koorzijde". In de lichtbeuken van beide zijwanden bevinden zich 2 x 5 kleurrijke vierkante glas-in-loodramen (gegevens over maker en voorstellingen nog te achterhalen).

  • 2019 - Omdat de protestantse (voormalig gereformeerde) Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan in Barneveld binnenkort ingrijpend verbouwd en vergroot zal worden en ook een andere naam zal krijgen als nieuw onderkomen van de hele Protestantse Gemeente in het dorp, werd op vrijdag 30 augustus 2019 tijdens een speciale bijeenkomst afscheid genomen van de ‘oude’ kerk, met als thema Adieu, Bethelkerk..
  • 2020 - Vernieuwbouw heeft vertraging opgelopen. Oplevering waarschijnlijk 2021.
  • 2021 - Met enige vertraging door aanpassing van plannen en nieuwe procedures, gaat de grote transformatie van de oude Bethelkerk naar de nieuwe Emmaüskerk in Barneveld nu van start. De bestaande kerk wordt aangepakt en er komt een nieuwbouwgedeelte bij. De nieuwe kerk wordt in september of oktober opgeleverd.
  • 2021 - Op zondag 12 september 2021 werd de protestantse Emmaüskerk te Barneveld ‘informeel’ in gebruik genomen. Na een ingrijpende verbouwing werd de vroegere (voorheen gereformeerde) Bethelkerk aan de Groen van Prinstererlaan 2 namelijk getransformeerd tot de protestantse Emmaüskerk.

Tevens kliederkerk Barneveld.

Orgel

Het orgel is in 1975 gebouwd door de firma E.F. Walcker & Cie. (Murrhardt, Duitsland). Ruim de helft van de pijpen is afkomstig uit het vorige orgel van deze kerk, dat in 1960 door M.K. Koppejan uit Ederveen werd gebouwd. Ook dat instrument bevatte oudere onderdelen. In 1991 restaureert de firma J.J. Elbertse & Zoon (Soest) het Walcker-orgel en intoneert het pijpwerk opnieuw. In het Rugwerk wordt een Scherp door een Fluit 4' vervangen.

Klokken

De klokken van de 2 kerkgebouwen van de protestantse gemeente zijn bij elkaar gebracht aan de toren van de Emmaüskerk. Vanaf september 2021 komt de gemeente hier samen. Het tweede kerkgebouw van protestants Barneveld, de hervormde Immanuelkerk, wordt afgestoten en is verkocht aan de Marokkaanse vereniging. De 400 kg wegende klok van de Immanuëlkerk stamt uit 1975 en de 600 kg wegende klok van de Bethelkerk werd bij de bouw in 1958 in de toren geplaatst. Deze klok is door oud papier acties bekostigd.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 10 december 2019

De „vernieuwbouw” van de Bethelkerk van de protestantse gemeente in Barneveld loopt vertraging op. Wegens gestegen bouwkosten en extra onderhoud is een goedkoper plan ontwikkeld. Daarvoor moet een nieuwe omgevingsvergunning worden aangevraagd. De renovatie van het bestaande kerkgebouw kan voor de gestelde datum, 1 september volgend jaar, worden afgerond, zodat de kerk daarna wel gebruikt kan worden. Het nieuwbouwgedeelte wordt nu waarschijnlijk begin 2021 opgeleverd. Het aanvankelijke ”programma van eisen” (twee kerkzalen, een grote ontmoetingsruimte, een stiltekapel en voldoende zalen voor alle kerkelijke activiteiten) blijft overeind. Er wordt bespaard door inzet van gemeenteleden als vrijwilliger bij de vernieuwbouw, financiële acties en extra financiële bijdragen van leden. De protestantse gemeente komt nu bijeen in haar tweede gebouw, de Immanuëlkerk, maar dat wordt afgestoten en verkocht aan de Marokkaanse Vereniging Barneveld.

De Bethelkerk krijgt ook een nieuwe naam: ”Emmaüskerk”, gekozen uit zestig ingediende suggesties. De naam verwijst naar de Emmaüsgangers in de Bijbel. „Onze protestantse gemeente is ook onderweg, met elkaar in gesprek, altijd met een derde gesprekspartner erbij: de Bijbel. Dat in gesprek zijn mag nooit ophouden willen wij een levendige gemeente van Christus blijven”, aldus een toelichting.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur

Glas-in-loodramen