Handelingen

Barneveld, Koterweg 5 - Oud Gereformeerde Gemeente in Nederland

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Oud Geref. Gemeente in Nederland
Genootschap: Oud Geref. Gemeenten in Nederland
Provincie: Gelderland
Gemeente: Barneveld
Plaats: Barneveld
Adres: Koterweg 5
Postcode: 3771BB
Inventarisatienummer: 11067
Jaar ingebruikname: 1994
Architect: Vlok / S.P. Kraayeveld - Beekbergen
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen


Geschiedenis

De huidige kerk is gebouwd in 1982 en verving een ouder lokaal. Door groei van de gemeente is de kerk in 1994 uitgebreid. Voorjaar 2009 is een galerij met 125 zitplaatsen in gebruik genomen. (62-09)

Omdat het kerkgebouw op een kleine kavel staat, was het nauwelijks mogelijk om in grondoppervlak uit te breiden. Hier is een oplossing voor gevonden door het gebouw in de hoogte uit te breiden. Er is een nieuwe kap op de bestaande aanbouw gezet, zodat hier voldoende ruimte ontstond om er een galerij in te maken. Ook is het gebouw verfraaid met een nieuwe koperen toren.

Het is een heel bijzondere kap geworden, met twee taps uit elkaar lopende dakvlakken. Hierdoor wordt de nok in de richting van de toren steeds hoger. Ook de aansluiting met de bestaande onderbouw is bijzonder, omdat deze wanden wel recht staan, zodat er een heel mooi ruimtelijk effect ontstaat.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 16 oktober 2007.

Het kerkgebouw van de oud gereformeerde gemeente in Barneveld krijgt er ruim 120 zitplaatsen bij. De galerij van het nu 650 zitplaatsen tellende kerkgebouw wordt daarvoor uitgebreid.

De kerk wil in het voorjaar beginnen met de verbouwing, maar moet nog een bouwvergunning aanvragen. De welstandscommissie heeft inmiddels groen licht gegeven voor de plannen.

Uit Reformatorisch Dagblad, 21 april 2009.

De oud gereformeerde gemeente in Barneveld heeft dit voorjaar een nieuwe galerij met 125 extra zitplaatsen in gebruik genomen. Door groeiende gezinnen en de aanwas van buiten de gemeente was het niet meer mogelijk alle (doop)leden een zitplaats toe te wijzen. Zo’n vijftig personen moesten op een wachtlijst geplaatst worden.

Na onderzoek naar de uitbreidingsmogelijkheden werd in 2008 een plan aan de ledenvergadering voorgelegd om een galerij te realiseren, schuin tegenover de kansel boven de zaal achter in de kerk.

Verder is de kerkzaal voorzien van een nieuw ventilatiesysteem. Dit systeem zuigt de warme lucht af, zuivert die en blaast het daarna voor 80 procent ververst terug, samen met 20 procent verse lucht. Ook is een nieuwe geluidsinstallatie geïnstalleerd.

De kosten voor de uitbreiding, ruim 500.000 euro, zijn geheel uit eigen middelen gefinancierd."

Afbeeldingen