Handelingen

Barsingerhorn, Heerenweg 48 - Doopsgezinde Vermaning

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Vermaning
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Hollands Kroon
Plaats: Barsingerhorn
Adres: Heerenweg 48
Postcode: 1768BC
Sonneveld-index: 00591
Jaar ingebruikname: 1862
Architect: Brugman, P.
Huidige bestemming: atelier/woonhuis
Monument status: Provinciaal monument


Geschiedenis

Zaalkerk met dakruiter in neoromaanse vormen.

In 1972 werd de kerk gesloten. Er kwam een kunstenaar in.

In 1995 is het voormalige kerkje gekocht door een kledingontwerpster. Het is volledig gerenoveerd en is nu woon- en atelierruimte.

Het was 1862 toen aannemer en timmerman Pieter Brugman uit Nieuwe Niedorp de kerk bouwde. In de loop van de tijd veranderde het ensemble van kerkgebouw met aangebouwde kerkeraadskamer, pastorie, stalgebouw en boomgaard. Zo verdween in 1939 de stal en werden de pastorie en de kerkeraadskamer verbouwd. Het Flaesorgel kreeg een bestemming in Schagen en de inrichting van de kerk werd in de midden jaren 70 omgedoopt tot comfortabele woonruimte met (nog) meer zonlicht door ronde vensters in de zij- en achtergevels.

Het pand is van architectuurhistorische waarde en een zeldzaam voorbeeld van negentiende-eeuwse doperse kerkbouw in de polder. Deze 'waterstaatskerk' is met financiële steun van de landelijke overheid gebouwd onder toezicht van ingenieurs van het ministerie van Waterstaat. Opmerkelijk detail is het zadeldak gedekt met zeldzame Oegstgeester pannen en vorstpannen met fleurons.

Anno 2015 is het pand nog steeds van cultuurhistorische waarde als element uit de kerkgeschiedenis, in het bijzonder de geschiedenis van de doperse gemeenschappen in Noord-Holland.

  • 2016 Kerk staat te koop.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur