Handelingen

Batenburg, Molendijk 1 - Sint Victor

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: St. Victor
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wijchen
Plaats: Batenburg
Adres: Molendijk 1
Postcode: 6634KE
Inventarisatienummer: 11076
Jaar ingebruikname: 1875
Architect: Dijk, C. van
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 8718

Geschiedenis

Neogotische kerk met toren.

De oorsprong van de katholieke parochie van Batenburg ligt in de 11e eeuw. De eerste bloeitijd was in de 15e eeuw, toen de kerk kapittelkerk werd met zes kanunniken en de parochie zich uitstrekte tot Horssen en Maasbommel. In de 80-jarige oorlog kwam een einde aan deze periode.

De nieuwe Sint Victorkerk werd gebouwd tussen 1873 en 1875 in neo-gotische stijl. Een paar jaar later werden de altaren en een uitbundige decoratie toegevoegd. Het gebouw werd in gebruik genomen in 1875 en in 1881 geconsacreerd door de bisschop van Den Bosch. De versieringen werden in de zestiger jaren grijs overgeschilderd, maar tussen 2008 en 2012 gedeeltelijk weer gerestaureerd door vrijwilligers.

De kerk kon worden gebouwd door een schenking van Jan Steeg en zijn moeder, Gertrudis Steeg-Smits. De stichters worden vermeld op een hardstenen plaat boven de linkerzij-ingang van de toren. Daarop staan ook de twee zussen van Jan Steeg genoemd, Allegonda en Johanna, die allebei non waren. Het gezin Steeg woonde in Lienden, een buurtschap bij Batenburg op een paar kilometer van het dorp. Het verhaal gaat dat de Steegs de kerk hoog op de dijk wilden bouwen zodat ze hem vanuit Lienden goed zouden kunnen zien. De architect was Cornelis van Dijk, die eerder al het godshuis van Maasbommel had gebouwd. De kerk werd op 1 mei 1875 plechtig in gebruik genomen door pastoor Kroonen. Een extra schenking van Jan Steeg maakte in de volgende jaren de aanschaf van de altaren en de rijke versiering mogelijk. Toen dat allemaal klaar was kwam mgr.Godschalk, de bisschop van Den Bosch, naar Batenburg voor de consacrering. Op dezelfde dag, 8 augustus 1881, werd ook het nieuwe klooster ingewijd.

  • 2019 kerk verkocht
  • 2019 14 juli 2019 laatste dienst gehouden

Orgel

Het orgel is gebouwd door F.C. Smits Jr. in 1874. Met gebruikmaking van materiaal van het vorige orgel, gebouwd door J. Vollebregt in 1853.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Sint Victor, gebouwd in 1881, C. van Dijk. Neogotische BASILIEK zonder transept, met eenbeukig koor en westtoren met naaldspits. (Bron:RCE)

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur