Handelingen

Bears, Tsjerkepaad 3 - Mariakerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Bears, Tsjerkepaed 3 - Mariakerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Mariakerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Friesland
Gemeente: Leeuwarden
Plaats: Bears
Adres: Tsjerkepaad 3
Postcode: 9025BM
Inventarisatienummer: 08716
Jaar ingebruikname: 1400
Architect:
Huidige bestemming: Bezoekerscentrum Uniastate
Monument status: Rijksmonument 8470

Geschiedenis

Uiterst belangrijke historische dorpskerk met toren,

De 13e eeuwse kerk is een bakstenen bouwwerk met gotisch koor. De kerk is in de periode 1981 - 1983 grondig gerestaureerd. Oorspronkelijk had de toren een zadeldak, maar in de 19e eeuw kwam hiervoor een spits in de plaats. In de kerk staat een fraai uitgesneden preekstoel uit 1579 vervaardigd door Elardus Swalua. Een reeks grafzerken in de kerk verwijst naar de vroegere bewoners van de nabijgelegen Uniastate_(Beers) . In de toren bevinden zich twee luidklokken, in 1569 vervaardigd door Thomas Both en Willem van Aelten.

Het koor dateert uit de 14e eeuw en de toren en westwerk stammen uit 1858. Het oorspronkelijke metselwerk is aan de noordzijde zichtbaar.

In 1975 is de kerk voor kerkelijke vieringen buiten gebruik gesteld. De kerk is in eigendom bij de Stichting Alde Fryske Tsjerken en wordt verhuurd aan de Stichting Poarte en Uniastate Bears. De kerk is in gebruik als expositieruimte, van kunstwerken van diverse artiesten.

Ook Sint-Janskerk.

Monumentomschrijving rijksdienst

Hervormde kerk, toren en kerkhof. Bakstenen vroeggotisch gebouw met wat jonger koor; toren in 1858 vernieuwd. Fraai merendeels 18e eeuws meubilair t.w. gebeeldhouwde preekstoelleuning met trap, achterschot en klankbord (1759, door E. Swalue), doophek, doopbekken op voet, lambrizering en verdere westelijke wand met renaissancespijlen, banken, familiebanken Aylva, vier psalm-borden. Rood zandstenen priesterzerk, een 16e eeuwse zerk door Claes Jansz (in de toren), en een aantal 17e en 18e eeuwse zerken onder de houten vloer. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van Thomas Both en Willem van Aelten, 1569, resp. diam. 98 cm. en 111 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1904. Orgel in 1880 gemaakt door L. van Dam en Zonen.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur