Handelingen

Beek, Raadhuisstraat 28 - Leopoldkerkje

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Leopoldkerkje
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Geleen - Beek - Urmond
Provincie: Limburg
Gemeente: Beek
Plaats: Beek
Adres: Raadhuisstraat 28
Postcode: 6191KB
Inventarisatienummer: 12587
Jaar ingebruikname: 1837
Architect: Konings, H.
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: Rijksmonument 8757

Geschiedenis

Protestantse Gemeente Geleen-Beek-Urmond.

  • 2019 - Voornemen tot sluiting in 2024.
  • 2020 - Kerkje en pastorie verkocht; de Protestantse Gemeente Geleen-Beek-Urmond huurt het tijdelijk.

Orgel

Het orgel dat thans in de Protestantse Kerk Beek (L) staat werd in 1775 gebouwd voor de Hervormde Kerk te Axel. Op 27 februari 1776 werd het feestelijk ingewijd door Josia Paulus, burgemeester van Axel en Huesen, nadat het een dag eerder was gekeurd door dhr. Heinrichs, organist te Goes. In 1924 werd het overgeplaatst naar Beek door A.S.J. Dekker uit Goes. Er werden toen enkele ingrepen uitgevoerd, zoals het verwijderen van de Doublette, de Trompette en de Clairon, en het dichtstoppen van de Terts. Hiervoor in de plaats werden een Salicional 4', een Viola da Gamba 8' en een Voix Celeste 8' geplaatst. Bij een restauratie door de firma Fama & Raadgever zijn deze wijzigingen weer ongedaan gemaakt en is de oorspronkelijke dispositie hersteld. De restauratie nam veel tijd in beslag: in 1966 is het orgel gedemonteerd, terwijl het pas weer op 18 maart 1983 in gebruik kon worden genomen. Adviseur bij de restauratie was oorspronkelijk Lambert Erné, die na zijn dood werd opgevold door zijn zoon Hans Erné. Jaap Keppel uit Rhoon was adviseur namens de kerkvoogdij, en vanuit Monumentenzorg was ook Onno Wiersma betrokken bij het werk. De ingebruikname op 18 maart betrof een concert door Remy Syier. Kerkelijk werd het orgel in gebruik genomen op zondag 20 maart met Jaap Keppel achter de klavieren. Het orgel heeft geen pedaal. Begin 2020 is bekend gemaakt dat het orgel zal worden overgeplaatst naar de Oud Katholieke Augustinuskerk in Middelburg. Het kerkgebouw in Beek wordt in 2024 gesloten, waarna het orgel kan worden verhuisd.

  • 2023 - Op 26 februari 2023 vinden er in het protestantse kerkje in Beek een vesper en een orgelconcert op het De Rijckere-orgel plaats. De dag erna begint de ontmanteling van dit bijzondere orgel, een Rijksmonument, om volgend jaar te worden herplaatst in de St. Augustinuskerk in Middelburg.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde Kerk. Een van de kerkjes waarvan de stichting het gevolg was van de definitieve teruggave van oude parochiekerken aan de rooms-katholieken. Gesticht ingevolge een Belgisch Koninklijk Besluit van 1835. Driezijdig gesloten, in 1837 voltooid bakstenen gebouwtje met pilasterachtige gevelgeleding en een dakruiter boven de voorgevel. Eenklaviers orgel, in 1776 gemaakt door P. en J. de Rijckere uit Kortrijk voor de Hervormde Kerk te Axel. In 1924 overgeplaatst naar Beek. Kerk gerestaureerd in 1961.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur