Handelingen

Beets, Beets 51 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: kerk Beets
Genootschap: PKN Protestantse gemeente te Zeevang en Oudendijk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Edam-Volendam
Plaats: Beets
Adres: Beets 51
Postcode: 1475JD
Inventarisatienummer: 05101
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: protestantse kerk/cultureel centrum
Monument status: Rijksmonument 40325


Geschiedenis

Toren der hervormde kerk. Torentje op het westelijk uiteinde van het dak; wellicht nog middeleeuws. Klokkenstoel met klok van François en Pieter Hemony, 1650, diam. 91,8 cm. Mechanisch torenuurwerk van Eijsbouts

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk. Eenschepige kruiskerk, bestaande uit een schip van drie traveeën XV A, een ondiep dwarspand en een drie traveeën diep, driezijdig gesloten koor, beide XV B. Schildering op het tongewelf XVIB-XVIII? De kerk is ca 1980 gerestaureerd. Preekstoel 1655, doophek 1680; twee koperen doopbogen XVII, twee koperen lezenaars XVIII; twee psalmbordjes XVIIb/c; stukje geschilderd glas; beschilderd schotwerk. Tweeklaviers orgel, in 1868 gemaakt door Flaes en Brünjes.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2011.

De restauratie van de kerk in het Noord-Hollandse Beets is voltooid. Vrijdag wordt het kerkgebouw officieel heropend door de commissaris van de Koningin, Remkes, en burgemeester Heerschop van de gemeente Zeevang. Zaterdag is er een open dag voor inwoners van Beets.

De restauratie kostte 1,2 miljoen euro. Een groot deel daarvan is bij elkaar gebracht door het Rijk, de provincie Noord-Holland, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Rabobank Waterland en particuliere giften. De vijftiende-eeuwse dorpskerk van Beets is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. Het rijksmonument is in gebruik als multifunctionele ruimte.

Externe link

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur