Handelingen

Bemmel, Markt 7 - Donatus (1949 - 2015)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Donatus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Lingewaard
Plaats: Bemmel
Adres: Markt 7
Postcode: 6681AE
Inventarisatienummer: 11099
Jaar ingebruikname: 1949
Architect: Sluijmer, Joh.
Huidige bestemming: Theater
Monument status: geen


Geschiedenis

Belangrijke wederopbouwkerk met toren.

Met delen van de voormalige, in 1945 zwaar beschadigde, kerk.

Buiten gebruik als R.K. Kerk in 2015. Het interieur is in 2015-2016 verbouwd tot theater.

Op 28 oktober 2016 opende de Theaterkerk haar deuren.

Voorgaande gebouwen

In de media

  • Uit Gelderlander.nl, 8 december 2015

Keurig voorzien van mondkapjes zijn Bemmelse vrijwilligers deze week druk in de weer met sloopwerkzaamheden in de Donatus. De vloer is er al zo goed als uit. Alleen het altaar herinnert nog aan de tijd dat het gebouw aan de Markt dienst deed als kerk. Behalve de houten vloerdelen wordt ook de daaronder gelegen cementvloer verwijderd. Dankzij de inzet van 70 vrijwilligers bespaart de Stichting Kerkplan Bemmel enkele tonnen op de ruim 2 miljoen kostende realisatie van de theaterkerk. Deze week kreeg het bestuur bericht dat de gemeente Lingewaard op grond van de Subsidieverordening Welzijn een eenmalige investeringssubsidie van 7.500 euro heeft toegekend voor de verbouwkosten. Vooralsnog is het de bedoeling om de theaterkerk te openen in het weekeinde van 1 en 2 oktober 2016.

  • Uit Toekomstreligieuserfgoed.nl, d.d. 26 januari 2018

De Sint Donatuskerk in het Gelderse Bemmel heeft een bijzondere herbestemming gekregen: theater. TheaterKerk Bemmel is met steun van vele vrijwilligers en donaties uit de gemeenschap met een budget van 2,3 miljoen euro verbouwd. De herbestemming is daarom een toonbeeld van burgerparticipatie en burgerkracht.

Het wonder van Bemmel

De nieuwe kerk wordt ook wel het wonder van Bemmel genoemd, omdat de gemeente in 2014 het plan liet vallen. Maar de Stichting Kerk Bemmel zette door. Frits Meurs van de stichting: "Paradoxaal genoeg heeft het gegeven dat het project louter afhankelijk werd van particulier initiatief in aanmerkelijke mate - vanuit een gevoel en bewustzijn van dan kunnen we dat zelf wel - juist bijgedragen aan een toenemend enthousiasme en brede steun voor het project."

Flexibel gebruik

Het nieuwe theater bevat een theaterzaal met 250 zitplaatsen, een ruimte foyer met horeca en diverse ruimten voor allerlei toepassingen. Zo zijn er kleinere oefenruimtes die tevens afzonderlijk verhuurd kunnen worden. Vanwege de vlakke speelvloer in de zaal en een tribune die ingeschoven kan worden, is de zaal ook voor andersoortige events geschikt. Bij de verbouwing was er ruim aandacht voor verduurzaming van het gebouw. Er wordt gebruik gemaakt van grondverwarming en er zijn zonnepanelen op het kerkdak aangelegd.

Afbeeldingen