Handelingen

Bergharen, Veldsestraat 60 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Bergharen
Provincie: Gelderland
Gemeente: Wijchen
Plaats: Bergharen
Adres: Veldsestraat 60
Postcode: 6617AA
Inventarisatienummer: 11121
Jaar ingebruikname: 15e
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 9305(k)
9306(T)

Geschiedenis

Historische dorpskerk met toren.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

De Herv. KERK bestaat uit het 15e-eeuwse driebeukige, in pseudo-basilicale vorm opgetrokken schip van de oude dorpskerk, welker koor afgebroken is. Het gebouw heeft pijlers, kruisribgewelven en sculptuur aan kapitelen en kraagstenen. De kerk bezit een eenvoudige preekstoel, 17e eeuw; een doophek, 18e eeuw en twee overhuifde banken, eerste helft 19e eeuw. Twee grafzerken, 17e eeuw.

Toren

TOREN. 14e, laat-romaans, gepleisterd bouwwerk, door de zijbeuken der kerk omgeven en gedekt door een achthoekige, ingesnoerde spits. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, later voorzien van elektrische opwinding.

In de media

Uit Orgelnieuws 19 april 2014

Op zondag 27 april wordt in de Protestantse Kerk van het Gelderse Bergharen een orgel van Van Vulpen in gebruik genomen. Het instrument is afkomstig uit Sneek. Het Van Vulpen-orgel vervangt een Verschueren-unitorgel van het type Mignon uit het midden van de jaren 60. Het Van Vulpen-orgel, in 1958 gebouwd voor de Baptistengemeente te Sneek, werd in september 2013 door de Protestantse Streekgemeente Maas en Waal aangekocht.

Pedaalregister

De plaatsing van het orgel werd uitgevoerd door Jurjen de Vries en Hemmie Meijer. Bij deze gelegenheid werd het orgel door Meijer uitgebreid met een Bourdon 16’ als zelfstandig pedaalregister.

Ingebruikname

De ingebruikname van het orgel vindt plaats met een concert door Joost Langeveld op zondag 27 april 2014. Op het programma staat een aantal oude dansen van anonieme componisten, werk van Bach en zonen, Böhm en Kühnau. Ook zal Langeveld improviseren bij kunstwerken van Katie Klopper, waarvan ook een tentoonstelling wordt gehouden.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur