Handelingen

Berkel-Enschot, Torenpad 26 - Michaël

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Tilburg
Plaats: Berkel-Enschot
Adres: Torenpad 26
Postcode:
Sonneveld-index: 18227
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: gesloopt op toren na
Monument status: Rijksmonument 9340



Geschiedenis

Dit was een historische kerk met toren. De kerk is vervangen.

Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Kerktoren. 15e eeuws bouwwerk met drie door tufstenen waterlijsten gescheiden geledingen, een lage van vier- tot achtkant ingesnoerde spits, tot aan de klokkeverdieping opgaande steunberen; te weerszijden van de toren een overgebleven travee van de zijbeuken, door rondbogen naar het torenportaal geopend ("gereduceerd westwerk").

MIP omschrijving

  • Naam monument: voormalig H. Michaël
  • Bouwstijl: Gotiek
  • Bouwperiode: 1300 tot: 1325
  • Gevels en materialen: Handvorm baksteen, grotendeels vernieuwd muurwerk bij laatste restauratie. Uitgemetselde waterlijsten, afzaten. Ingemetseld rechts-teken.
  • Vensters en deuren: Houten opgeklampte toegangsdeur onder segmentboog. Dichtgemetselde doorgangen aan achterzijde toren, ter hoogte schip en zijbeuken. Spitsbogige galmgaten.
  • Dak en bedekking: Vierzijdige ingesnoerde spits bedekt met leien in rijndekking.
  • Constructie: Uitgemetselde traptoren met lessenaarsdak tegen zuidzijde geplaatst.
  • Interieur: In interieur kapel met houten zoldering, moer- en kinderbalken.
  • Bijzonderheden: R.K. kerkhof met graven pastoor Smits (1891), Corstens (1916), Van Besouwen (1926). Zuil met gietijzeren kruis met corpus. Tegen de Toren ligt een laatmiddeleeuws pastoors-zerk met afbeelding van een kelk. Smeedijzeren toegangspoort met hekwerk, waarin opgenomen gietijzeren roosters met doodssymboliek, zandlopers, zeisen, schedels (XIX).
  • Omschrijving: Vijftiende eeuwse toren met drie door waterlijsten gescheiden geledingen. Lage spits, van vier- tot achtkant ingesnoerd. Zware gemetselde steunberen tot aan de derde geleding. Tegen de zuidzijde van de toren staat een traptoren op rechthoekige grondslag. Aan weerszijden van de toren vindt men een overgebleven travee van de zijbeuken. Aan de bovenzijde wordt het metselwerk onder de spits afgesloten door een rondboogfries. De bijbehorende middeleeuwse kerk werd, na een lange periode van verval, in 1839 gesloopt. In 1880 leek de toren hetzelfde lot beschoren te zijn. Plannen in die richting van de gemeenteraad stuitten echter op weerstand onder de bevolking.

Afbeeldingen