Handelingen

Best, Raadhuisstraat 209 - Lidwina

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Best
Plaats: Best
Adres: Raadhuisstraat 209
Postcode: 5683GE
Sonneveld-index: 07078 16051
Jaar ingebruikname:
Architect: Bever, L. de
Huidige bestemming: Gereformeerde Kerken in Nederland (Vrijgemaakt) (2000)
Monument status: Geen


Geschiedenis

Grote moderne ronde kerk, met losstaande rechthoekige toren, waarin twee klokken. Deze R.K. kerk werd sinds 2000 ook gebruikt door de Gereformeerde Kerk (Vrijgemaakt). Najaar 2010 is dit kerkgebouw, temidden van buitengebruikstelling als R.K. kerk, officieel verkocht aan de Geref. Kerk Vrijgemaakt.

De R.K. St. Lidwinaparochie is samengevoegd met de R.K. parochie St. Antonius van Padua, met (mooie) kerk aan het Wilhelminaplein in Best. De parochiekerk van de H. Lidwina (1965, L. de Bever), aan de Raadhuisstraat 209, is zomer 2009 gesloten voor de Rooms-Katholieke eredienst.

Vanaf 2000 hield de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt vieringen in de Rooms Katholieke St. Lidwinakerk. Sinds najaar 2010 is het gebouw officieel alleen nog in gebruik als Geref. Kerk Vrijgemaakt (GKV), met als naam "Lidwinakerk". In 2010 besloot de kerkelijke gemeente het R.K. kerkgebouw te kopen.

Rond 2014 vond een uitbreiding plaats, en vrijdag 23 januari 2015 is deze kerk officieel geopend als de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt van Best.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Plattegrond: twee halve cirkels die iets van elkaar verschoven zijn
  • Dak: niet te zien door verhoogde muren
  • Toren: losstaande open klokkenstoel
  • Materiaalgebruik: baksteen, beton
  • Bouwperiode: 1964
  • Bouwstijl: Naoorlogs modernisme
  • Bijzonderheden: gebouw bestaat uit ronde bakstenen muurvlakken met betonnen verbindingsstukken ertussen, 2 entrees met veel glas, beton constructie erboven, in de muur 3 vertikale smalle vensters
  • Interieur (door het raam naar binnen gekeken): Grote zaal met lossen stoelen, grote treden, vloeren van grintbeton, liturgisch centrum is centraal, vierkant daklicht boven altaar, geknikt plafond met de brede daklicht rand die erin hangt

In de media

  • Uit; Reformatorisch Dagblad , d.d. 6 februari 2015

De Lidwinakerk in het Noord-Brabantse Best heeft op 23 januari opnieuw haar deuren geopend. Het bedehuis van de gereformeerde kerk vrijgemaakt (gkv) is uitgebreid. De van oorsprong rooms-katholieke kerk aan de Raadhuisstraat in Best is gebouwd in 1962 en in 2010 aangekocht door de gkv, die 400 leden telt. De kerk werd al sinds 2000 door de gkv gehuurd. In 2009 stelden de rooms-katholieken het pand officieel buiten gebruik.

Afbeeldingen