Handelingen

Beverwijk, Koningstraat 119 - Wijcker Swaen

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Wijcker Swaen
Genootschap: PKN Evangelisch Lutherse kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Beverwijk
Plaats: Beverwijk
Adres: Koningstraat 119
Postcode: 1941BA
Jaar ingebruikname: 1774
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 9452

Geschiedenis

Gebouwd als Evangelisch-Lutherse Kerk. 18e-eeuwse kerk zonder toren.

Bovenop de voorgevel staat een houten Zwaan als windwijzer.

Ook in gebruik als Christelijke Gereformeerde Kerk (zie hieronder).

Zondag 30 juni 2013 zal de laatste kerkdienst in de Lutherse Kerk van Beverwijk worden gehouden. Tijdens een feestelijke dienst, die geleid zal worden door onze voorganger Sietse van Kammen, zullen we met pijn in het hart afscheid moeten nemen van de kerk aan de Koningstraat.

Vanaf de fusie van de Lutherse gemeenten Beverwijk-Velsen en Haarlem per 01.01.1997 is het aantal diensten dat daar elk jaar werd gehouden, regelmatig naar beneden toe bijgesteld.
Tot we gekomen waren op een aantal van vier in 2012.

Beschrijving

In 1769 is de Evangelisch Lutherse Gemeente gesticht, doch in 1774 is het kerkgebouw gebouwd. Inwendig stuczoldering niet van XIX maar XVIII (zie gegevens uit archiefstukken en rekeningen 1778). Preekstoel waarschijnlijk renaissance. Doophek niet XVIII maar 1979 wel naar oud model gemaakt. Het enige oude deeltje is nu in de pastorie. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1875 gemaakt door P. Flaes.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 30 september 2009.

De christelijke gereformeerde kerken van Beverwijk en Westzaan gaan vanaf zondag alle diensten gezamenlijk houden. ’s Ochtends is de dienst in Westzaan, ’s middags in Beverwijk. „Deze stap komt voort uit het steeds kleiner worden en vergrijzen van beide wijkgemeenten”, schrijft ds. R. Bikker in het christelijke gereformeerde weekblad De Wekker.

De diensten zijn „een volgende stap” in de steeds verdergaande eenwording van beide gemeenten. „Zo hopen we elkaar beter te leren kennen.”

De predikant zegt dankbaar te zijn dat op deze manier toch nog kerkdiensten belegd kunnen worden in Beverwijk en Westzaan. „We hopen dat ze tot zegen mogen zijn voor de gemeente en voor allen in onze omgeving.”

Uit Reformatorisch Dagblad 2 september 2014

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) Beverwijk-Westzaan houdt per 14 september haar diensten in Beverwijk in het kerkgebouw van de verenigde doopsgezinde gemeente IJmond aan de Meerstraat 62. Momenteel kerkt de gemeente in Beverwijk in het bedehuis van de evangelisch-lutherse gemeente De Wijcker Swaen, aan de Koningstraat 119. Dit pand uit 1774 is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. De stichting voelde zich genoodzaakt een commerciële huurder voor het gebouw te zoeken, zodat de cgk op zoek moest naar een andere locatie voor haar erediensten, meldt scriba Arie Flipse. De gemeente heeft hier vanaf 1964 gekerkt en houdt er op 7 september haar laatste dienst. Flipse: „Het wordt een sobere dienst.”

Afbeeldingen