Handelingen

Beverwijk, Meerstraat 62 - Doopsgezinde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Doopsgezinde Kerk
Genootschap: Doopsgezinde Broederschap
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Beverwijk
Plaats: Beverwijk
Adres: Meerstraat 62
Postcode: 1941JC
Inventarisatienummer: 05131
Jaar ingebruikname: 1912
Architect: Koolhaas, B.H. en H.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Zaalkerk in neoromaanse vormen, met dakruiter op de voorgevel. Sinds 2010 (na buitengebruikstelling van de Doopsgezinde Vermaning in IJmuiden) is dit de Doopsgezinde Kerk voor "De IJmond". In 2012 is uitgebreid aandacht besteed aan het honderdjarige bestaan van dit kerkgebouw.O.a. met een expositie over de Deense kunstenaar Thorvaldsen.

Zowel de Doopsgezinde gemeente van Beverwijk als die van IJmuiden lopen terug in aantal leden. Bovendien vergrijzen beide groepen. Er worden al activiteiten samen georganiseerd. Zelfs van tijd tot tijd kerkdiensten. Overwogen wordt in de toekomst beide gemeenten samen te voegen en het gebouw van Beverwijk te gaan gebruiken. Nog absoluut onduidelijk is op welke termijn die fusie gaat plaatsvinden. (Bron: Contactbrief Kerkenverzamelaars nr 57-07)

Beschrijving

Eenvoudige zaalkerk met dakruiter boven de voorgevel, gebouwd onder invloed van het rationalisme, met ook verwijzingen naar het romaans.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad 2 september 2014

De christelijke gereformeerde kerk (cgk) Beverwijk-Westzaan houdt per 14 september haar diensten in Beverwijk in het kerkgebouw van de verenigde doopsgezinde gemeente IJmond aan de Meerstraat 62. Momenteel kerkt de gemeente in Beverwijk in het bedehuis van de evangelisch-lutherse gemeente De Wijcker Swaen, aan de Koningstraat 119. Dit pand uit 1774 is eigendom van de Stichting Oude Hollandse Kerken. De stichting voelde zich genoodzaakt een commerciële huurder voor het gebouw te zoeken, zodat de cgk op zoek moest naar een andere locatie voor haar erediensten, meldt scriba Arie Flipse. De gemeente heeft hier vanaf 1964 gekerkt en houdt er op 7 september haar laatste dienst. Flipse: „Het wordt een sobere dienst.”

Afbeeldingen

Exterieur