Handelingen

Biddinghuizen, Akkerhof 3 - Voorhof / Bonifatius

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Voorhof / Bonifatius
Genootschap: Oecumenisch
Provincie: Flevoland
Gemeente: Dronten
Plaats: Biddinghuizen
Adres: Akkerhof 3
Postcode: 8256BK
Sonneveld-index: 00013 00014
Jaar ingebruikname:
Architect: Zwiers en Fontein
Huidige bestemming: kerkelijk centrum
Monument status: Gemeentelijk monument (toren)Geschiedenis

Oecumenisch kerkcentrum De Voorhof / H. Bonifatius uit 1968. Met interessante hoge toren.

  • 2020 - De sloop van een deel van kerkcentrum De Voorhof in Biddinghuizen gaat komende week van start, met het begin van de vakantieperiode. Dat zegt dominee Margriet van de Bunt van de Biddinghuizer kerk. De Voorhof bestaat nu uit twee delen. Het deel van de protestantse kerk wordt gesloopt en dat wordt een multifunctioneel gebouw. Het deel waar nu de katholieke parochie in zit, wordt in gebruik genomen door de protestantse gemeente. Ook de katholieken gaan daarvan gebruik maken.
  • 2020 - De kerkgemeente hoopt in september diensten vanuit de nieuwe kerk te kunnen houden. "We gaan wel half juli proberen te streamen vanuit de nieuwe kerkruimte", aldus Van de Bunt.

Over De Voorhof

opname 04-01-2011 © AvD.

Kerk- en zalencentrum De Voorhof is gelegen in het centrum van Biddinghuizen vlak bij de randmeren van Flevoland. De Voorhof is niet alleen een kerkcentrum maar ook een zalencentrum met de mogelijkheid voor het verzorgen van bruiloften, recepties, vergaderingen, buffetten en alles wat hiermee samenhangt. Omdat er in het gebouw veel activiteiten zijn, werken wij altijd met reserveringen zodat we de afspraken en daardoor de kwaliteit van uw bijeenkomst kunnen waarborgen.

In 1965 is men begonnen met bouwplannen voor een kerkelijk centrum. In juli 1965 werd ir. E.M. Fontein, een architect uit Amsterdam, uitgenodigd om een ontwerp te maken voor een kerkelijk complex. In 1967 is het gebouw in gebruik genomen door de Protestantse gemeente en in 1970 nam de Rooms Katholieke parochie haar gedeelte in gebruik. De Voorhof is een echt centrum, hier worden onder vaak grote belangstelling veel activiteiten door en voor inwoners van Biddinghuizen georganiseerd. Zo is er een millenniummusical opgevoerd, en is er een voetbalwedstrijd bekeken. Het multifunctionele karakter van De Voorhof uit zich in de vaste activiteiten die wekelijks plaats vinden in het gebouw. Een kleine greep uit deze activiteiten: vergaderingen van de diverse kerkelijke werkgroepen, repetitieavonden van de (kinder-) koren en de muziekvereniging, kaartgroepen, schildercursus, enzovoort. Kortom een multifunctioneel gebouw waar we trots op zijn.

PKN. en RK. zalen samen op de foto. opname 04-01-2011 © AvD.
  • (Bron: devoorhof.net)

Orgel De Voorhof, Protestantse Kerk

Het orgel is in 1967 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht). Adviseur is Lambert Erné (Utrecht).

Dispositie
  • Manuaal 1: Prestant 8' - Holpijp 8' - Octaaf 4' - Gemshoorn 2' - Mixtuur 1⅓' 4 sterk.
  • Manuaal 2: Gedekt 8' - Roerfluit 4' - Prestant 2' - Nasard 1⅓' - Sexquialter 2 sterk.
  • Pedaal: Subbas 16' - Prestant 8' (transm.).
  • Koppelingen: manuaal 1 aan pedaal - manuaal 2 aan pedaal - manuaal 2 aan manuaal 1.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-f1.

Orgel De Voorhof, Sint Bonifatiuskerk

Het orgel in de Voorhof, Sint Bonifatiuskerk, is gebouwd door firma J.J. Elbertse & Zn in 1978 voor de kapel van het R.K. St. Antoniusziekenhuis in Utrecht. Sinds 1984, toen deze kapel werd gesloten en gesloopt, staat het orgel in de Voorhof, Sint Bonifatiuskerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur De Voorhof, Protestantse kerk

Na uitbreiding in 1970 van hervormde / gereformeerde Kerk met een rooms-katholiek deel.

Exterieur

Interieur de Voorhof, Sint Bonifatiuskerk