Handelingen

Biervliet, Kerkstraat 6 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Hervormde gemeente Biervliet - IJzendijke - Hoofdplaat
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Biervliet
Adres: Kerkstraat 6
Postcode: 4521BM
Inventarisatienummer: 06387
Jaar ingebruikname: 1660
Architect:
Huidige bestemming: Hervormde kerk
Monument status: Rijksmonument 35015


Geschiedenis

In 1659 werd een begin gemaakt met de bouw van deze kerk. De Middelburgse glazenier Cornelis Van Barlaar vervaardigde drie ramen die in de oostgevel zijn geplaatst (1660-1661). Het eiken wandbeschot naast de preekstoel (priesterkoor) is uit de vorige middeleeuwse kerk, evenals de afscheiding tussen de stoelen en de tuin. De koperen kroonluchter is een geschenk van de plaatselijke predikant Lucas Schortinghuis, eind 18de eeuw. Tijdens de bevrijding in 1944 werd de toren verwoest. Herbouw in gewijzigde vorm vond plaats in 1947.

Van juli 2002 tot zomer 2003 heeft een restauratie plaatsgevonden. Op 12 september 2003 is de gerestaureerde kerk weer in gebruik genomen. Tijdens de 15 maanden durende restauratie is een grafkelder gevonden met middeleeuwse grafzerken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

N.H. Kerk. Zaalkerk uit 1659 gedekt met schilddak, waarop een houten torentje. Preekstoel en doophek uit de bouwtijd, 3 gebrandschilderde glazen. Mechanisch torenuurwerk, elektrische opwinding.

Orgel

In het gebouw is 1 pijporgel aanwezig. Het orgel heeft de volgende plaats in het gebouw: galerij boven de ingang. Over het orgel zijn de volgende informatiebronnen bekend:

Historische gegevens

De bouwer van orgelkas en binnenwerk is de fa. Spiering. Orgelkas en binnenwerk zijn opgeleverd in circa de jaren 1930. Het orgel heeft geen andere locatie gehad in het gebouw.

Technische gegevens

Het orgel is voorzien van de volgende klavieren: één manuaal; pedaal met eigen registers;

De dispositie is als volgt: Manuaal: Prestant 8’ bas/discant, Viola 8’ bas/discant, Holpijp 8’ bas/discant, Melofoon 4’ bas/discant, Woudfluit 2’ bas/discant Pedaal: Subbas 16’ Werktuiglijke registers: Koppel Pedaal-Manuaal, Octaafkoppel, Tremulant

Overige technische gegevens zijn: Plaats klaviatuur / speeltafel; rechterzijde Manuaalomvang; C-g’’’ Pedaalomvang; C-d’ Deling bas/discant: b-c’ Windladensysteem; pneumatische kegelladen Toetstractuur; pneumatisch Registertractuur; pneumatisch Stemtoonhoogte; a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur