Handelingen

Biervliet, Noordstraat 45 - H. Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen (1857 - 2015)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Biervliet, Noordstraat 45 - H. Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zeeland
Gemeente: Terneuzen
Plaats: Biervliet
Adres: Noordstraat 45
Postcode: 4521BV
Sonneveld-index: 06388
Jaar ingebruikname: 1857
Architect: Soffers, P.
Huidige bestemming: hotel
Monument status: geen
Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
opname 18-07-2009 © Leon Bok
O.L.V. Onbevlekt ontvangen. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
O.L.V. Onbevlekt Ontvangen. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met toren. Verving een oudere Mariakerk. De Rooms-Katholieke kerk van de parochie H. Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen, sinds een paar jaar deel van de regionale Emmanuelparochie, werd ingewijd in 1858. De kerk stond toen nog buiten de bebouwde kom. Het gebouw werd uitgebreid in 1920 en in 1965 heringericht. Naast de kerk kwam in 1878 een pastorie. De parochie van Biervliet was heropgericht in 1855, nadat in de middeleeuwen Biervliet reeds twee parochies met bijhorende kerken had gekend, vóór het verval van het stadje.

De kerk is op 14 februari 2015 aan de eredienst onttrokken.

In 2021 is het voormalige kerkgebouw in gebruik genomen als hotel.

In de media

  • Uit Monnikenwerk.nl 14 april 2014

De katholieke kerk van Biervliet zal nog in 2014 worden gesloten. Dit wordt dan het 46ste bedehuis in Zeeland dat sinds 2004 aan de eredienst wordt onttrokken.

  • Uit Provinciaal Zeeuwse Courant 13 februari 2015

In de katholieke kerk van Biervliet wordt zaterdagavond vanaf 19.00 uur voor de allerlaatste keer een mis opgedragen. Na de dienst, waarin pastoor Ignace D'hert en pastor Alexandra de Krijger voorgaan, wordt de kerk gesloten. De kerk Heilige Maagd Maria Onbevlekt Ontvangen van Biervliet valt sinds enkele jaren onder de Andreasparochie, de overkoepelende parochie voor heel West-Zeeuws-Vlaanderen. Bij de oprichting van de koepel was al duidelijk dat de kerk op termijn zou moeten sluiten. Uiteindelijk is het godshuis een jaar langer open gebleven dan destijds de bedoeling was, maar op 14 februari wordt voor de laatste keer een dienst voor parochianen en andere belangstellenden opgedragen. Het kerkbestuur is met collega's van de PKN-kerk in het dorp overeengekomen in het vervolg daar te kerken. Om de twee weken (elk tweede en vierde weekeind van de maand) zullen de katholieken zaterdag vanaf 19.00 uur een viering houden, terwijl de protestanten de dag er op - zondag vanaf 10.00 uur - een dienst houden. Door in hetzelfde weekeind te kerken, kunnen 's winters verwarmingskosten worden uitgespaard.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur