Handelingen

Biezenmortel, Hooghoutseweg 3 - Huize Assisie

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object:
Genootschap:
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Haaren
Plaats: Biezenmortel
Adres: Hooghoutseweg 3
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname:
Architect: bouwkundige J. Heijkants te Erp
Huidige bestemming: ontmoetingsruimte
Monument status: Rijksmonument 517021


Geschiedenis

Kapel achterzijde complex, voormalig zwakzinnigen instituut.

COMPLEX-ONDERDEEL VAN HUIZE [LANDPARK ASSISSIË]
DAAR OMSCHREVEN EN AFGEBEELD.  


Monumentomschrijving Rijksdienst

KAPEL behorende tot het complex van de ZWAKZINNINGENINRICHTING Huize Assisië. Het gebouw is opgetrokken in 1903 in Neogotische stijl.

Opmerking(jk): de eerste steen voor de kapel is gelegd op 13 januari 1909. De inwijding volgde op 2 mei 1910.

Omschrijving

Eenbeukige kapel met lagere absis, opgetrokken uit roodbruine machinale baksteen met gele speklagen en spaarzaam gebruik van hardsteen, onder zadeldak met leien in rensdekking. De topgevels zijn afgewolfd en voorzien van een piron. De kapel telt vier traveeën en een lagere, vijfzijdige absis, gelankeerd door plat afgedekte, eenlaags nevenruimten met zesruits spitsboogramen. Ze wordt voorafgegaan door een entreegebouw met een geleding van lisenen en tandlijsten en hooggeplaatste gekoppelde spitsboogramen. Elke travee heeft haakse, tweemaal versneden steunberen en een spitsboograam met vorktracering. De ramen in de absis zijn enkelvoudige spitsboogramen. Op de daken dakkapellen met overhoekse spitsjes en pirons. Zeszijdige dakruiter met spits, kruis en bol. In het portaal trappenhuis en een kruisribgewelf. Het inwendige is voorzien van gestuukte kruisribgewelven op kraagstenen met bladmotieven. Het koor heeft een kruisribgewelf in stuc.

Waardering

De kapel is van algemeen belang. Zij heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van de ontwikkeling van de katholieke zorg voor zwakzinnigen en minder bedeelden in de periode van de katholieke herleving. Zij heeft architectuurhistorische waarde als representant van de neogotische, katholieke gestichtsstijl, waarbij de kapel een van de visuele middelpunten vormde. Het geheel is gaaf bewaard gebleven en is een typerend onderdeel van de ruimtelijke ontwikkeling nabij het kerkdorp Biezenmortel ten oosten van de kern van Udenhout.