Handelingen

Bilthoven, Gregoriuslaan 8 - Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Bilthoven
Adres: Gregoriuslaan 8
Postcode: 3722GR
Inventarisatienummer: 03950
Jaar ingebruikname: 1926
Architect: Kroes, H. en Zn.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument


Geschiedenis

Belangrijke interbellumkerk met toren en koepelvormige kruising, waarop kleine dakruiter..

R.K. parochiekerk O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstand in Bilthoven, ingewijd in 1926. Kruiskerk op enigszins centraliserend grondplan, gebouwd volgens de opvattingen van de volkskerk van begin twintigste eeuw. Viering gedekt door een koepel; terzijde staande fronttoren.

Het gebouw heeft gebogen daken, waardoor het ontwerp een licht expressionistisch karakter toont. Belangrijk werk in het oeuvre van de Amersfoortse architect H. Kroes.

De oorspronkelijke aankleding van het interieur is bij de liturgische vernieuwingen van de jaren 1960 grotendeels bewaard gebleven. Ook het moderne voorportaal dateert uit die periode of iets later.

Achter de kerk een groot, sfeervol kerkhof met veel grote bomen, waardoor de achterkant van de kerk niet goed is te zien.

Geschiedenis. Bron: olvbilthoven.nl

Onze parochie werd canoniek opgericht op 1 april 1923. Aanvankelijk werden de diensten gehouden in een noodkerk aan de Haydnlaan 13.

Opdracht tot het ontwerp van het kerkgebouw en de pastorie werd verleend aan de architect Herman Kroes. Bouw en inrichting waren begin 1926 voltooid, waarna de kerk wijding op 11 mei 1926 werd verricht door de aartsbisschop van Utrecht, Mgr. van de Wetering.

Als u de kerk binnenkomt wordt uw blik onmiddellijk getrokken naar de heldergetinte altaartafel. Deze is naar een ontwerp van Dom van der Laan o.s.b. en verving in 1965 het oorspronkelijke altaar. De engelenkoren in de absis achter het altaar zijn van de schilder Matthieu Wiegman, die deze in 1928 voltooide.

In de Mariakapel, links van de altaartafel, zijn in 1932 schilderingen aangebracht door Frère Francois o.s.b. (Jaap Mes). In de Mariakapel staat ook het bronzen rustaltaar, het sepulcrum, waar de hosties en de wijn in bewaard worden. Het is gemaakt door de kunstenaars Jan Eloy en Leo Brom (van hen zijn ook de 6 bronzen kandelaars die bij uitvaart-vieringen gebruikt worden). Achter het sepulcrum staat de houten, vergulde reliekschrijn van Ernst Voorhoeve.

De Oostenrijkse kunstenaar Adam Winter verrijkte de kerk in 1937 met zijn apostelen- en evangelistenfiguren, die u tegen de pilaren geplaatst ziet.

Het beschilderde kruis boven de altaartafel is van de kunstenaar Lambert Simon. Van zijn hand zijn ook de kruiswegstaties en de muurschildering "De prediking van Judas Thaddeus" rechts naast de preekstoel (1942); na de oorlog schilderde hij boven de Mariakapel "Maria's opgang naar de tempel".

In 1948 kreeg de kerk haar fraaie gebrandschilderde ramen, een schepping van de glazenier W. Mengelberg.

De capsula (dit is het vaatje waarin hosties meegenomen kunnen worden), het kruis in de Mariakapel en de smeedijzeren Josephkandelaar zijn werkstukken van Nico Witteman.

De kandelaar waarop de doopkaars staat is van Jan Noyons. De kerststal is een kunstwerk van Hubert Lang. De reliëfs op de preekstoel zijn van de Oostenrijkse kunstenaar Adam Winter.

In de doopkapel zijn de muurschilderingen van de hand van Otto van Rees. Het doopvont is een ontwerp van André Volten (1974). De kelken en schalen die gebruikt worden tijdens de zondagse vieringen zijn van de hand van de edelsmid Gijs Romme.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur