Handelingen

Bilthoven, Laurillardlaan 6 - Noorderkerk (1955- 2014)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Noorderkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: Bilthoven
Adres: Laurillardlaan 6
Postcode: 3723DM
Sonneveld-index: 03942
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Baron van Asbeck, J.B.
Huidige bestemming: Appartementen
Monument status: gemeentelijk monument

Geschiedenis

Gebouwd als Nederlands Hervormde Kerk. Architectonisch belangrijke wederopbouwkerk. Gedeeltelijk verbouwd in 1998. 'De Protestantse Gemeente in Bilthoven is ontstaan na de fusie van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk hier. In de landelijke kerk is dat al in 2004 gebeurd onder de naam Protestantse Kerk Nederland (PKN). Hier heeft het wat langer geduurd.' Van de drie kerkgebouwen is de Zuiderkapel in gebruik bij de wijkgemeente De Ark. De Noorderkerk was de afgelopen jaren voor de kerkgemeente in gebruik. De Julianakerk kreeg een functie voor buitenschoolse opvang. Op 13 september 2015 werd de laatste dienst in de Noorderkerk gehouden. Omdat de Noorderkerk als monument bestempeld is mag er niets wat bij de kerk hoort worden weggenomen. Met de preekstoel en de mooie gebrandschilderde ramen mag daarom niets worden gedaan. Het orgel van de kerk gaat wel naar de Centrumkerk. In de Noorderkerk zullen appartementen gebouwd gaan worden. 'Voor de naam Centrumkerk is gekozen omdat we in het centrum van de samenleving willen staan. Het is dus niet afgezet tegen noord en zuid, maar gericht op het centrum van de samenleving. Voor mensen die slecht ter been zijn is de toegang tot de kerk vanaf de Julianalaan nu bestraat. Er lag grind dat voor mensen met een rollator moeilijk begaanbaar was. De kerkzaal is ook groter gemaakt.'

Gebouwomschrijving SKKN

De Hervormde Gemeente in Bilthoven omvat thans de wijkgemeenten Bilthoven-Zuid, Bilthoven-Noord, de Hervormd-Gereformeerde Kring en de Vrijzinnig Hervormden. Tot 1948 viel Hervormd Bilthoven onder de verantwoordelijkheid van de kerkenraad van De Bilt.

Waarschijnlijk vanwege richtingsverschillen tussen de twee plaatsen werd in Bilthoven in 1916 de Nederduitsch-Hervormde Evangelisatie-vereeniging "De Biltsche Kapel" opgericht. Het bestuur van deze vereniging liet de Biltsche kapel bouwen, thans Zuiderkapel genoemd. In 1948 werd de Hervormde gemeente Bilthoven financieel zelfstandig. In 1955 werd de Noorderkerk gebouwd en werd een tweede predikantsplaats gesticht. De kerk ligt in een villawijk met veel bomen aan de Laurilardlaan, een zijlaan van de weg naar Soestdijk. Ondanks het torentje op het midden van het dak is het kerkgebouw van een afstand niet waarneembaar. Aan de zijkant van de kerk, bij het portaal, bevindt zich een grote open (parkeer)ruimte met rechts daarvan de pastorie. Tussen kerk en pastorie, maar meer naar achteren gelegen bevinden zich de bijgebouwen van de kerk met vergaderzalen en het kerkelijk bureau.

De kerk is gebouwd door de gebroeders van Rossum uit Bilthoven naar ontwerp van Ir. J.B. van Asbeck uit Driebergen. Op 18 september 1954 legden gemeenteleden de eerste stenen en op 22 mei 1955 kon het gebouw in gebruik genomen worden.

In 2003 was een verbouwing gereed van kerk en bijgebouwen. De kerk kreeg vloerverwarming. Op de binnenplaats werd een eenvoudige tuin ingericht met planten uit de Bijbel.

Materialen en kleuren

Doorsnede Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
Plattegrond Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum 's Gravenhage
 • Vloer: donkergrijze betontegels
 • Wanden: Poriso-steen, deels gekeimd
 • Ramen: hout
 • Plafond: gelakte gepotdekselde deeltjes, blauwgroene trekstangen
 • Kansel: teak met beuken
 • Orgel: teak met peroba
 • Meubilair: beuken stoeltjes met biezen matten, stoel en tafel hebben een beuken onderstel met teakhouten blad
 • Doopvont: kalksteen (vier evangelisten)
 • Aantal plaatsen: ongeveer 350
 • Deuren: rood geschilderd
 • Verwarming: heteluchtverwarming
 • Verlichting: blank glazen bollen met koperen armaturen

Orgel

Het orgel is in 2000-2002 gebouwd door de firma Gebr. Van Vulpen (Utrecht).

Afbeeldingen

 • Bron: Hervormde kerkbouw na 1945, uitgeverij Boekencentrum