Handelingen

Boekel, Burgtstraat 18- Kapel Sint Petrus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: St. Petruskapel
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Boekel
Plaats: Boekel
Adres: Burgtstraat 18
Postcode: 5427AJ
Inventarisatienummer: 07097
Jaar ingebruikname: 1935
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monument

Omschrijving

Nadat ze zich in 1887 in Boekel hadden gevestigd, vertrokken de Zusters van Liefde in 1962. De Rutger van Herpenstichting bouwde ter plekke een zorgcentrum voor ouderen en seniorenwoningen in de tuin. De in 1935 gebouwde kapel werd ook in de verkoop gedaan en voor de parochie behouden door een inderhaast opgerichte werkgroep. De kapel is de stenen getuigenis van wat de Zusters van Liefde voor Boekel hebben gedaan. Eenmaal in het dorp gearriveerd, stortten ze zich op het onderwijs en de zorg. Ze namen de wijkverpleging ter hand, begonnen een naaischool, bewaarschool en taalschool. Aannemer Versteegde uit Volkel trok de kapel op uit donkerrode kloostermoppen, compleet. Op weekdagen trekt de mis in de kapel veel gelovigen. In de kapel wordt getrouwd en worden kinderen gedoopt.

  • 2017 - Er loopt discussie over mogelijke verkoop en onttrekking aan de eredienst van de kapel.
  • 2018 - Drie keer is scheepsrecht, luidt de uitdrukking. Maar voor de Sint Petrus Kapel in Boekel is de verkoop pas bij de vierde poging een feit.

In de media

  • Uit Brabants Dagblad, d.d. 11 januari 2016

Het voornemen van het kerkbestuur van de Petrusparochie om de kapel in Boekel te verkopen, mogelijk aan een horeca-exploitant, is in Boekel zeker onder ouderen het gesprek van de dag. Noud van der Heijden, vice-voorzitter van het kerkbestuur, kwam dat de Boekelaren zondag aan het eind van de mis meedelen. Ze zijn vooral verbolgen over het feit dat het kerkbestuur in alle stilte het besluit heeft genomen en al toestemming heeft van het bisdom om de kapel aan de eredienst te onttrekken. De inwoners van Boekel zamelden 16 jaar geleden geld in om de kapel voor het dorp te behouden. Daarom ligt de zaak extra gevoelig. Omdat de kapel een gemeentelijk monument is, zal er bij een bestemmingswijziging ook een nieuw bestemmingsplan moeten komen. Sommige Boekelaren kondigen nu al aan dan bezwaar te zullen gaan maken.

Externe links

Afbeeldingen