Handelingen

Boelenslaan, Boelenswei 52 - De Kapel (Witte kerk)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Kapel (Witte kerk)
Genootschap: Voortgezette Gereformeerde Kerk in Ned.
Provincie: Friesland
Gemeente: Achtkarspelen
Plaats: Boelenslaan
Adres: Boelenswei 52
Postcode: 9233KB
Sonneveld-index: 09752 19314
Jaar ingebruikname: 1905
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

In 1905 gebouwde kapel van de Hervormde Evangelisatie. Sinds 2006 Voortgezette Gereformeerde Kerk in Nederland (Drachtstercompagnie).

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 26 mei 2006.

Een aantal leden van de gereformeerde kerk in het Friese Drachtstercompagnie heeft besloten eigen kerkdiensten te gaan beleggen en zich aan te sluiten bij de Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN). Dat heeft mevrouw ds. A. van Harten-Tip, actuaris (beheerder van de kerkelijke stukken) van de VGKN, desgevraagd bevestigd. Het gaat om zo’n 55 volwassen leden. Volgens ds. Van Harten heeft de instituering al plaatsgehad, op 7 mei. „Daarna is besloten dat deze kerk zich aansluit bij de VGKN. Het is jammer dat er een scheuring heeft plaatsgehad; niemand is daarop uit geweest.” De VGKN, die ontstond na de vereniging van de Nederlandse Hervormde Kerk, de Gereformeerde Kerken in Nederland en de Evangelisch-Lutherse Kerk in mei 2004 tot de Protestantse Kerken in Nederland, telt nu zes gemeenten: Boornbergum-Kortehemmen, Drachtstercompagnie, Frieschepalen-Siegerswoude, Garderen, Harkema en Noordwolde. In Noordwijk is een gemeente in oprichting.

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 8 december 2009.

De voortgezette gereformeerde kerk (Vgkn) in het Friese Drachtstercompagnie heeft de kerk aan de Boelenslaan, het zogenaamde witte kerkje, gekocht. Dat maakte de kerkenraad vorige week bekend. De gemeente huurde de kerk sinds drie jaar van de protestantse gemeente in Surhuisterveen. Het kerkje wordt zaterdagavond heropend. Op 19 december is er een open dag voor dorpsbewoners en belangstellenden met diverse stands en orgelmuziek. De Voortgezette Gereformeerde Kerken in Nederland (VGKN) zijn ontstaan in mei 2004. Zij konden zich niet vinden in de nieuwe kerkorde van de Protestantse Kerk in Nederland, waar de Gereformeerde Kerken in Nederland in op­gingen. De voortgezette gereformeerde kerk in Drachtstercompagnie telt zo’n 90 leden.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur