Handelingen

Boer, Oude Weg 1 - Mariakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria
Genootschap: Ned. Hervormde kerk
Provincie: Friesland
Gemeente: Waadhoeke
Plaats: Boer
Adres: Oude Weg 1
Postcode: 8809HZ
Sonneveld-index: 08753
Jaar ingebruikname: 13 e
Architect:
Huidige bestemming: Multifunctioneel centrum
Monument status: Rijksmonument 15850

Geschiedenis

in 1988 buiten gebruik. Was voorheen atelier. In augustus 2008 restauratie voltooid. Multifunctioneel centrum voor dorps- en cultuurevenementen. Tijdens restauratie unieke velgklok gevonden. Gebruikt in WOII om als vervanging te dienen voor door Duitsers weggehaalde kerkklok. Een van de eerste evenementen is de Kunstroute Franekeradeel die in september 2008 vier zondagmiddagen gebruik maakt van het kerkje als expositieruimte.

In opdracht van de Stichting Oude Friese Kerken is de kerk gerestaureerd en begin oktober 2008 weer in gebruik genomen. De kerk heeft onder andere haar rode kleur teruggekregen, een kleur die ze begin 20ste eeuw ook had. Verder zijn er voorzieningen getroffen het gebouw een multi-culturele functie te kunnen geven. (61-09)

Omschrijving

Hervormde kerk en toren op verhoogd kerkhof. Thans gepleisterd, Romaans bakstenen kerkje, in gotische tijd verhoogd en aan de koorzijde van steunberen voorzien en door een gotisch kap gedekt; wellicht gelijktijdig opgetrokken toren, later beklampt. Aan de zuidzijde gebeeldhouwde ingangspoortje uit 1664 van een State in de buurt afkomstig. In de kerk rijk gesneden preekstoel met achterschot en klankbord, doophek en aan de westzijde afscheiding van paneelwerk met deuren waarin spijltjesfries. Doodsbaar uit 1731. Klokkenstoel met een klok van W. Wegewaert, 1561, diam. 79 cm.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 6 maart 2007.

Na ruim dertig jaar te hebben gewacht op restauratie, zal het romaanse kerkje van het Friese dorp Boer dit jaar eindelijk worden gerenoveerd. Verwacht wordt dat in mei begonnen kan worden. De werkzaamheden kunnen van start gaan omdat de Rijksdienst voor Archeologie een subsidie heeft toegezegd van ruim 330.000 euro. Een plaatselijke commissie hoopt zo’n 70.000 euro bij elkaar te kunnen brengen.

De totale kosten van het restauratieplan dat bij de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is ingediend, zijn begroot op ongeveer 550.000 euro. Het leeuwendeel van de kosten moet uit subsidiegelden worden betaald. De kerk doet al geruime tijd dienst als atelier voor een kunstenaar. Boer is een dorp in de gemeente Franekeradeel, provincie Friesland. Er wonen ongeveer vijftig mensen.

In de media

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 14 oktober 2008.

De kerk in het Friese Boer is in opdracht van de Stichting Alde Fryske Tsjerken het afgelopen jaar volledig gerestaureerd. De kerk heeft daarbij weer haar rode kleur gekregen, een kleur die de kerk honderd jaar geleden ook had.

Naast de restauratie van dak, muren, toren en fundament heeft de kerk ook aansluiting gekregen op de nutsvoorzieningen en zijn er een keukentje en twee toiletten geplaatst. Hierdoor is de ruimte geschikt voor het organiseren van kleinschalige evenementen, voor het gebruik als oefenruimte voor koren en als vergaderruimte. De aanpassingen werden mogelijk gemaakt door onder meer bijdragen van de provincie Friesland en de gemeente Franekeradeel.

Het orgel

In de kerk staat een harmonium, type Estey Organ&Co Brattleboro.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur oude situatie

Interieur oude situatie

Tijdens de restauratie van de kerk

Exterieur huidige situatie

Situatie april 2011