Handelingen

Borssele, Plein 66 - Catharinakerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Borssele, Plein 66 - Kleine Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Catharinakerk (Kleine Kerk)
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Borssele
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Borssele
Adres: Plein 66
Postcode: 4454AS
Jaar ingebruikname: 1851
Architect: Muijnck, A. de
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: geen

Geschiedenis

Kerkgebouw naar ontwerp van architect A. de Muijnck, gebouwd in 1846-1851. De toren raakte in 1965 beschadigd en is twee jaar later hersteld.

  • 2019 - De pas gevormde hervormde wijkgemeente De Bron in het Zeeuwse Borssele houdt in september 2019 haar eerste officiële kerkdienst. In 2016 werd in samenspraak met de protestantse gemeente Borssele besloten om de diensten op gereformeerde grondslag in de Borsselse Catharinakerk te houden. Uit dit initiatief ontstond de hervormde wijkgemeente De Bron.

(Bron: contactbrief 133)

Orgel

Het orgel staat op de galerij boven de toreningang.

Meer informatie :

Historische gegevens

Eenklaviers orgel uit 1903 met vurenhouten orgelkas, gemaakt door C.B. Adema & Zonen (Leeuwarden), maar aan Borssele geleverd door muziekhandel J.M.W. Stoker (Hilversum) in 1903.

Na de bouw van het orgel :

  • 1926; A.S.J. Dekker: Restauratie.
  • 1997: S. de Wit: Viola 8’ disc. verwijderd en opgeslagen achter het orgel, de bestaande Quint 2 2/3’ op de plaats van de Viola geplaatst en op de opengevallen plaats een nieuwe Gedekte Fluit 4’ geplaatst. Op het van origine aangehangen pedaal is een digitaal gesamplede Subbas 16’ als vrije stem geplaatst.

Technische gegevens

Het orgel heeft de volgende klavieren: één manuaal; pedaal met eigen registers

De dispositie is als volgt: Manuaal: Prestant 8’, Holpijp 8’, Octaaf 4’, Gedekte Fluit 4’, Quint 2 2/3’ disc., Octaaf 2’ Pedaal: Subbas 16’ (digitaal gesampled)

Plaats klaviatuur / speeltafel: rechterzijde kas; Manuaalomvang: C-f’’’; Pedaalomvang: C-g; Deling Bas/Discant: b/c’ Windladensysteem: sleeplade; Toetstractuur: mechanisch; Registertractuur: mechanisch; Stemtoonhoogte: a1 = 440 Hz Stemmingssysteem (Temperatuur): Evenredig zwevend

[INVCOZZL]

In de media

Uit Het Nieuws van den Dag, 30 Augustus 1902.

Te Borsele (Zeeland) heeft de Ambachtsheer, Jhr. A.W. van Borsele, wonende op het buiten „De Oorsprong" te Oosterbeek, aan de Herv. gemeente een nieuw orgel toegezegd.

Afbeeldingen