Handelingen

Borssele, Plein 66 - Catharinakerk

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Borssele, Plein 66 - Kleine Kerk)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Catharinakerk (Kleine Kerk)
Genootschap: PKN Protestantse gemeente Borssele
Provincie: Zeeland
Gemeente: Borsele
Plaats: Borssele
Adres: Plein 66
Postcode: 4454AS
Jaar ingebruikname: 1851
Architect: Muijnck, A. de
Huidige bestemming: protestantse kerk
Monument status: geen
Sonneveld-index : 06396

Geschiedenis

Kerkgebouw met toren naar ontwerp van architect A. de Muijnck, gebouwd in 1846-1851. De toren raakte in 1965 door storm beschadigd en is twee jaar later hersteld.

  • 2019 - De pas gevormde hervormde wijkgemeente De Bron in het Zeeuwse Borssele houdt in september 2019 haar eerste officiële kerkdienst. In 2016 werd in samenspraak met de protestantse gemeente Borssele besloten om de diensten op gereformeerde grondslag in de Borsselse Catharinakerk te houden. Uit dit initiatief ontstond de hervormde wijkgemeente De Bron.

(Bron: contactbrief 133)

Historische gegevens

Bij de aanleg van de Vaate te Borssele in 1616 werd al ruimte gereserveerd voor de bouw van een kerk. De bouw daarvan liet echter door financiële tegenslagen bij bedijkingen lang op zich wachten. Men kerkte daardoor lange tijd in een gedeelte van het Gemeentehuis. In 1846 werd begonnen met de bouw van een echte dorpskerk naar ontwerp van architect A. de Muijnck. Het betreft een gebouw in de zogenaamde ‘Waterstaatstijl’, waarvan diverse werden gebouwd in de jaren 1820-1860 naar ontwerpen van Waterstaat ingenieurs. Op 13 april 1851 werd het nieuwe kerkgebouw in gebruik genomen. Bij een storm in 1965 is de toren scheef gewaaid. Deze werd twee jaar later hersteld en tevens voorzien van een nieuwe luidklok. In 2002 is het kerkgebouw gerenoveerd. De kapconstructie dreigde uit te zakken waardoor zijmuren zouden wijken. Tevens is toen het kerkgebouw binnen aangepast onder begeleiding van binnenhuis architect mevrouw Henny Bosman. De klassieke kerkbanken werden verwijderd, de entree gemoderniseerd maar het orgel is in zijn authentieke staat bewaard gebleven! Aantal zitplaatsen is 100 stuks, uit te breiden tot maximaal 140 stuks.

Orgel

In mei 1903 schonken 'de ambachtsheer dhr. A.W. van Borssele en van zijne Vrouw Baronesse van Brakel van Wadenoijen en Doornwerth’ een orgel voor de Catharinakerk te Borssele, zoals het opschrift op het oksaal vermeldt. Het instrument werd gebouwd door de Firma Gebr. Adema te Leeuwarden. Zij legden zich voornamelijk toe op de bouw van kleinere orgels, waarvan voorbeelden staan in de Hervormde Kerk in Almkerk (1876) en het Witte Kerkje in Zeist (1904). In juni 1903 werd het Adema-orgel in Borssele door de leverancier J.M.W. Stoker uit Hilversum opgebouwd en in gebruik genomen. In 1926 is het orgel gerestaureerd door de firma Dekker uit Goes. In 1997 heeft de firma S. de Wit te Nieuw-Vennep een restauratie uitgevoerd waarbij de volgende wijzigingen zijn uitgevoerd: De Viola 8’ disc. is uit het orgel genomen en ligt opgeslagen in een kist achter het orgel. De bestaande Quint 2 2/3’ is op de plaats van de Viola geplaatst. Op de opengevallen plaats is een nieuwe Gedekte Fluit 4’ geplaatst. Op het aangehangen pedaal is een digitaal gesamplede Subbas 16’ als vrije stem geplaatst.

Eenklaviers orgel uit 1903 met vurenhouten orgelkas, gemaakt door C.B. Adema & Zonen (Leeuwarden), maar aan Borssele geleverd door muziekhandel J.M.W. Stoker (Hilversum) in 1903.

Na de bouw van het orgel :

  • 1926; A.S.J. Dekker: Restauratie.
  • 1997: S. de Wit: Viola 8’ disc. verwijderd en opgeslagen achter het orgel, de bestaande Quint 2 2/3’ op de plaats van de Viola geplaatst en op de opengevallen plaats een nieuwe Gedekte Fluit 4’ geplaatst. Op het van origine aangehangen pedaal is een digitaal gesamplede Subbas 16’ als vrije stem geplaatst.
  • (Meer info:Orgeldatabase)

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 30 Augustus 1902.

Te Borsele (Zeeland) heeft de Ambachtsheer, Jhr. A.W. van Borsele, wonende op het buiten „De Oorsprong" te Oosterbeek, aan de Herv. gemeente een nieuw orgel toegezegd.

Afbeeldingen