Handelingen

Boskamp, Boskamp 25 - Willibrordus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Willibrordus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Olst-Wijhe
Plaats: Boskamp
Adres: Boskamp 25
Postcode: 8121CW
Inventarisatienummer: 18145
Jaar ingebruikname: 1860
Architect: Wennekers, H.J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 508567


Geschiedenis

Vroege neogotische kerk met toren.

De huidige kerk dateert uit 1860 en is een typerend werk in het oeuvre van H.J. Wennekers, gebouwd onder invloed van de zogenaamde stucadoorsgotiek.

Omstreeks 1930 uitgebreid met twee zijbeuken, naar ontwerp van C. Hardeman.

  • 2021 - Wordt uiterlijk 2025 aan de eredienst onttrokken.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Driebeukige kruiskerk opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met leien gedekt (Maasdekking) zadeldak. De nok en de hoeken van het dwarsschip en de oostelijke zijde van het schip zijn voorzien van fialen. Westelijk een centraal geplaatste toren op vierkante grondslag met op de hoeken fialen. Op de toren een achtkantige opbouw met acht galmgaten en vier wijzerplaten onder een met leien gedekte spits met weerhaan. In de voet van de toren het ingangsrisaliet tussen steunberen. De entree bevindt zich binnen een spitsboog met archivolten, daarboven een spitsboogvenster met vorktracering. Aan weerszijden van de toren zijn in het schip dito vensters geplaatst. Het schip telt vijf door steunberen verdeelde traveeën. De eerste is voorzien van een spitsboogvenster met glas-in-lood vulling, de volgende twee van kleine spitsboogvensters met vorktracering. De vierde travee wordt gevormd door het dwarsschip met spitsboogvensters, de vijfde travee heeft een blinde gevel. In de oksels van het schip en h et dwarsschip een lage aanbouw onder een lessenaardak met dubbele spitsboogvensters tussen steunberen. Aan de oostzijde een vijfzijdige absis met spitsboogvensters tussen steunberen.

In oorspronkelijke staat verkerend interieur met onder meer kruisgewelven steunend op fantasiekapitelen die door lisenen gedragen worden. De lisenen eindigen in gemetselde kolommen. Hangend balkon met houten balustrade. De vloer en het bankenplan zijn origineel.

Waardering

Kerk van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

  • als historisch centrum van een katholieke gemeenschap
  • als karakteristiek ontwerp binnen het oeuvre van H.J. Wennekers
  • vanwege de Neogotische bouwstijl
  • als ruimtelijk en functioneel hoofdonderdeel van het complex
  • vanwege de beeldbepalende kwaliteiten
  • vanwege de hoge mate van gaafheid van in- en exterieur
  • vanwege de aanwezigheid van het orgel

Pastorie, Boskamp 23, Rijksmonument 508566

Pand over twee bouwlagen, opgetrokken in rode machinale baksteen onder een met grijze Hollandse pannen gedekt zadel- en schilddak. De gevels worden geleed door horizontaal lopende gemetselde tanddecoraties en zijn voorzien van muurankers. De voorgevel (Z) heeft rechts een risaliet met trapgevel met ezelsruggen. Deze is door een liseen gedeeld in twee delen met ieder een spitsboogvormig spaarveld; tegen het linker deel staat een serre onder een schilddak. De kozijnen zijn vernieuwd. Rechts van de serre één en op de verdieping twee kruisvensters. In de top twee kleine vensters onder spitsbogen. Het linker geveldeel bevat drie vensters op de begane grond en twee op de verdieping. De rechter (O) zijgevel is door een liseen in tweeën gedeeld; links een spitsboogvormig spaarveld met een venster, rechts op de begane grond en op de verdieping drie vensters. De ter linkerzijde gelegen sacristie vormt de verbinding tussen pastorie en kerk. De voorzijde hiervan wordt afgesloten door een tuitgevel, hierin is verder een dubbele inrijdeur met zij- en bovenlichten geplaatst, in de top een hooiluik. In het linker geveldeel zijn vijf segmentboogvormige vensters geplaatst met glas-in-lood vulling.

Waardering

Pastorie van algemeen cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

  • als ontwerp van C.J. Hardeman
  • als ruimtelijk en functioneel essentieel onderdeel van het complex
  • vanwege de Neo-Renaissance bouwstijl
  • vanwege de beeldbepalende ligging

Orgel

Het orgel dateert van 1830, en is gemaakt door J. Holtgrave.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur