Handelingen

Breda, Gageldonksepad 9 - Bethlehemkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Bethlehemkerk
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Gageldonksepad 9
Postcode: 4824PP
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1980
Architect:
Huidige bestemming: woningen
Monument status: Geen

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.
Bethlehemkerk. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004.

Gebouwd als R.K. Kerk in de uitbreidingswijk Haagse Beemden, in het noordwesten van Breda. Relatief kleine moderne kerk, in stijl "Bossche School". Met ingang van 1 juli 2013 is opnieuw een fusie van parochies in Breda (Noord en Oost) aan de orde.

Deze parochie heet St. Augustinus, en bestaat dan uit de 4 voormalige parochies Breda-Noord, Breda-Oost, Bethlehemparochie (in het noordwesten van Breda), en Teteringen.

In dit kader blijven dan 3 kerken in gebruik: de St. Franciscuskerk in Breda-Noord, de (nieuwe) St. Michaëlkerk in Breda-Oost, en de monumentale St. Willibrorduskerk in Teteringen.

De Bethlehemkerk, in de wijk Haagse Beemden, is zondag 23 juni 2013 aan de R.K. eredienst onttrokken.

In deze wijk zal de voormalige R.K. Bethlehemparochie vooralsnog wel vieringen blijven houden in de Protestantse Lucaskerk.

In de media

Uit BN De Stem, 27 maart 2016

Woonbestemming voor Bethlehemkerk

De Bethlehemkerk krijgt een nieuwe bestemming. Het bisdom heeft de kerk, die sinds 2013 niet meer wordt gebruikt, verkocht aan 2 particulieren die er twee woningen in gaan maken. `De stijl van de kerk wordt helemaal in ere gehouden`, zegt Robbert Poell van EHP Makelaardij die de verkoop heeft begeleid. Wel heeft het bisdom enkele eisen gesteld bij de verkoop.

`Het gebouw mag niet meer met een kerk worden geassocieerd. Daarom worden de klok en het kruis er van afgehaald`. De naastgelegen pastorie is eveneens verkocht aan een particulier die het als woonhuis gaat gebruiken. Ook voor het orgel in de kerk is een particuliere bestemming gevonden. De Bethlehemparochie is in de zomer van 2014 opgegaan in de nieuwe Augustinusparochie, samen met parochies in Breda-Noord, Breda-Oost en Teteringen.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur