Handelingen

Breda, Graaf Hendrik III Laan 4 - H.H. Petrus en Paulus (1957 - 2003)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Petrus en Paulus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Graaf Hendrik III Laan 4
Postcode: 4819CH
Inventarisatienummer: 07205
Jaar ingebruikname: 1957
Architect: Hendriks -Sluys, vd - Bosch
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004
HH Petrus en Paulus. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

Dit was een interessante wederopbouwkerk. Opgericht jaren 1950 als nieuwe parochie in de toen in aanbouw zijnde wijk Boeimeer.

Centraalbouw op vierkante plattegrond, bekroond door een ronde koepel van gewapend beton met tamboer, en zijdelings geflankeerd door een semi-vrijstaande toren en dito doopkapel. Voorgevel met driedelige loggia en portaal. Het ontwerp toonde lichte invloed van de byzantijnse en vroegchristelijke kerkbouw in Italië (5e en 6e eeuw).

Was als zodanig een vrij zeldzaam voorbeeld van een koepelkerk uit de wederopbouwperiode. Zie onderstaande afbeeldingen.

Buiten gebruik in 2002 en gesloopt in 2003, waarna vervangen door een kleine kerk naast het hier gebouwde appartementencomplex.

De R.K. H.H. Petrus en Pauluskerk aan de Graaf Willem III laan is in 2002 gesloten en in 2003 gesloopt. Zondag 10 november 2002 is de laatste dienst gehouden. Op de vrijgekomen plaats staat nu een appartementencomplex, met daarin ook een kleinere kerkzaal. De kapel is in 2005 gewijd. Ondanks dat uit de oude kerk veel kerkmeubilair is meegenomen bleef de kerk kaal. De kunstenaar Michael Jepkes heeft een drietal wanddoeken geschilderd. Twee ervan hebben als titel Gods Volk Onderweg. In het derde is de graflegging van Christus opgenomen.

Afbeeldingen