Handelingen

Breda, Mariaplein 1 - Maria Middelares

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maria Middelares
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Breda
Plaats: Breda
Adres: Mariaplein 1
Postcode: 4834XG
Inventarisatienummer: 07192
Jaar ingebruikname: 1934
Architect: Hurks, J.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Plattegrond. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004

Rooms katholieke kerk en pastorie, gebouwd in 1933/1934 naar ontwerp van de architect Jac. Hurks te Roosendaal. De eerste steen is gelegd op 16 juli 1933. De architectuur van de kerk is expressionistisch, maar neigt naar de interbellumstijl. De kerk zou zijn ontworpen op het metrum van een driehoek volgens de gulden snede, waarneembaar in het driehoekige front van de kerk. De vorm van de vieringtoren is ontleend aan de Friese, Noord-Duitse en Deense kerkenbouw (met zadeldak), een traditioneel element dat niet goed past bij het experimenteel, op geometrische vormen gebaseerd ontwerp.

Mariakerk vanuit het noorden. Bron: Kerken in het Bisdom Breda, Auteur: Ton van Nijnatten. Uitgeverij: Buijten en Schipperheijn B.V. juni 2004
  • 2019 Er zijn serieuze besprekingen gaande over de overname van dit kerkgebouw door de Poolse R.K. parochie.
  • 2020 Op zondag 2 februari 2020 is de kerk overgedragen aan de Poolse parochie van de Heilige Maximiliaan Kolbe. De Poolse geloofsgemeenschap huurt de kerk van het Bisdom Breda.

MIP omschrijving (MIP nummer: ZB019-001705)

  • Naam monument: Mariakerk
  • Bouwstijl: Interbellum-architectuur
  • Bouwperiode: 1939
  • Gevels en materialen: Diverse soorten rode+roodbruine baksteen.Zowel gevels kerkgebouw als pastorie op plint uit donkerrode baksteen.
  • Vensters en deuren: Diverse deur+raampartijen.In kerkgebouw spitsboogvensters gevuld m.glas inlood. Gestoken vensterbanken m.zwarte geglazuurde tegels.
  • Dak en bedekking: Pastorie heeft schilddak belegd m.donkergrijze Hollandse pannen.Overige panden Zadeldaken belegd m.idem pannen. Idem toren
  • Bijzonderheden: Frontgevel kerk symmetretisch. Overige gevels a-symmetrisch. Alle panden rechthoekigeplattegrond.
  • Omschrijving: Doopkapel kerk voorzien v.rechthoekige koperen dak in Art Deco. Verv. bijzonderheden: gangen en tot toren opgebouwd priester koor. Deurpoort uitgewerkt in vorm spitsboog uit rollagen.

Orgels

Hoofdorgel

Het hoofdorgel is oorspronkelijk gebouwd door F.B. Loret in 1849 voor de Sint Willibrorduskerk in Alphen (N-Br). In 1944 raakte het orgel beschadigd door het oorlogsgeweld. Sinds 1958 staat het orgel in de Maria Middelares kerk in Breda en werd geplaatst en gerestaureerd door firma Vermeulen

Koororgel

Het koororgel is gebouwd door firma Adema Kerkorgelbouw / Hubert Schreurs in 1968 voor de Sint Franciscuskerk in Breda. Sinds 2006 wordt het orgel gebruikt als koororgel in de Maria Middelares kerk te Breda.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur