Handelingen

Brielle, Voorstraat 86 - Kleine of Jacobskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Jacobskerk
Genootschap:
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Voorne aan Zee
Plaats: Brielle
Adres: Voorstraat 86
Postcode: 3231BK
Sonneveld-index: 16495
Jaar ingebruikname:
Architect:
Huidige bestemming: artsenpraktijk
Monument status: Rijksmonument 10960Geschiedenis

Kapel van het Sint Jacobsgasthuis uit 1652. Waalse Gemeente. Hierin tot 1892 ook de Evangelisch-Lutherse Kerk. Later Ned. Herv. Jacobskerk.

Op 16 augustus 1828 is vanuit Rotterdam de Evangelisch-Lutherse gemeente van Hellevoetsluis en Brielle opgericht. Eenmaal per maand mocht men op zondagavond in de Hervormde Kerk te Hellevoetsluis een kerkdienst houden. En in Brielle werd de voormalige Waalse kerk gebruikt. Door het teruglopen van het aantal leden is de gemeente in 1911 opgeheven en bij die van Schiedam gevoegd. Zowel in Hellevoetsluis als in Brielle heeft men nooit een eigen kerkgebouw gehad. De kerk is buiten gebruik voor kerkelijke vieringen sinds 1970. Nu artsenpraktijk.

Monumentomschrijving Rijksdienst

St. Jacobs of Kleine Kerk (N.H.). Oudtijds kapel van het St. Jacobsgasthuis. Zaalkerk met 5/8 gesloten koor en slanke ingebouwde toren (XV d). Houten tongewelven met trekbalken. Kansel (XVII). Belangrijk voor het aspect van de Voorstraat is de slanke toren met zijn houten balustrade en ingesnoerde naaldspits. Klokkenstoel met klok van A. Dop, 1696, diam. 69,4 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk, circa 1680, is buiten gebruik gesteld.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur