Handelingen

Broek, It Noard 21 - Broekster Tsjerke

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Broekster Tsjerke
Genootschap: Stichting beheer Broekster kerk.
Provincie: Friesland
Gemeente: De Friese Meren
Plaats: Broek
Adres: It Noard 21
Postcode: 8512AB
Inventarisatienummer: 08788
Jaar ingebruikname: 1913
Architect:
Huidige bestemming: dorpshuis
Monument status: geen

Geschiedenis

Bakstenen zaalkerk uit 1913, gebouwd op de plaats van een voormalig kerkgebouw. Vooruitspringend portaal tegen de voorgevel, driezijdige sluiting aan de achterzijde, achtkantig torentje boven de voorgevel. Inrichting grotendeels uit de bouwtijd, omstreeks 1980 aangevuld met gebrandschilderde ramen naar ontwerp van een plaatselijke kunstenaar.

De Broekster kerk kent een rijke geschiedenis. Op 14 juli 1913 is de eerste steen gelegd door Ds. W. A. van Bruggen. Jarenlang is de kerk in het bezit geweest van de Protestantse Gemeente Joure. In 2014 is de bestemming van de locatie gewijzigd en is de kerk overgenomen door Stichting beheer Broekster kerk. Na een grondige renovatie dient de unieke kerklocatie tegenwoordig als dorpshuis en als trouw-, feest-, vergader- en herdenkingslocatie.

opname 16-01-2005 © Leon Bok

Naam

De Broekster kerk is genoemd naar Sint Kristoffel. Hij is de heilige van de reizigers en eenieder die met vervoer te maken heeft. De legende van Sint Kristoffel begint volgens de overlevering met een reus genoemd Reprobus. Later toen hij gedoopt was werd de reus Christophorus genoemd. Vanuit het Grieks betekent dit: de Kristus drager. Christophorus werd later Kristoffel. Christophorus die zo arrogant was dat hij zijn diensten alleen wilde aanbieden aan het allerhoogste gezag. Eerst trad hij in dienst bij de koning, die echter bang bleek te zijn voor de keizer. Hij trad in dienst bij de keizer, maar die was bang voor de duivel. Toen bood hij zijn diensten aan de duivel. De duivel was echter bang voor Christus. De reus ging op zoek, op deze zoektocht kwam hij een kluizenaar tegen. Deze kluizenaar vertelde hem, dat hij Jezus het beste kon dienen door pelgrim in hun tocht naar het heilige land te dragen over het water van een rivier. Op een nacht droeg de reus een kind over het water. Het kind werd ineens heel zwaar, zo zwaar dat de reus hem bijna niet meer kon dragen. Dit kind bleek het Christuskind te zijn. Het Christuskind maakte zich aan de reus bekend en doopte hem in de rivier. (Bron: Website kerkelijke gemeente.

Orgel

Het orgel is in 1907 gebouwd door de firma M. Vermeulen (Woerden) voor de hervormde kerk te Bornwerd. In 1969 wordt het overgeplaatst naar Broek. In 2002 restaureert de firma Mense Ruiter Orgelbouw, Zuidwolde/Gn. het instrument.

Dispositie
  • Manuaal: Prestant 8' - Holpijp 8' - Viola di Gamba 8' - Octaaf 4' - Fluit 4' - Octaaf 2' - Tremulant.
  • Pedaal: aangehangen.

Mechanische sleeplade. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-c. Winddruk: 88 mm. WK.

In de media

Uit Leeuwarder Courant 25 september 2014

De kerk in Broek mag veranderen in een dorpshuis. Gemeente De Friese Meren is bereid de bestemming hiervoor aan te passen. De structuur van het dorp wordt hierdoor niet aangetast en volgens de gemeente wordt het aanbod aan sociaal-culturele voorzieningen sterker. Ook staat De Friese Meren uitbouwen van het kerkgebouw toe. Het pand aan het Noard is van de protestantse gemeente Joure. Twee partijen willen het pand graag kopen, waaronder de Stichting Vrienden Broekster Kerk.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur