Handelingen

Brunssum, Dorpstraat - Gregorius (1840 - 1920)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gregorius
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Limburg
Gemeente: Brunssum
Plaats: Brunssum
Adres: Dorpstraat
Postcode:
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1840
Architect: Ritzen, D., Heerlen
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen

Geschiedenis

In het midden van de 12e eeuw werd al melding gemaakt van een Sint Gregoriuskerk te Brunssum, bestaande uit een middenschip, een zijbeuk en een koor. In 1667 werd het koor vernieuwd en in 1698 werd een toren gebouwd. Deze kerk werd in 1840 afgebroken, en vervangen.

Architect Dominic Ritzen uit Heerlen ontwierp dit classicistische kerkje, dat in 1920 tot gemeenschapshuis "Unitas" werd verbouwd. Dit bouwwerk is inmiddels ook afgebroken. Schuin tegenover de kerk van 1840 werd tussen 1917 en 1919 onder architectuur van architect J.H. (Jozef) Tonnaer uit Den Haag een neo-romaanse kruisbasiliek gebouwd.

Brunssum behoorde, tot in de zeventiende eeuw, tot de parochie Gangelt en werd door de kapelaans van Gangelt bediend. Er is reeds in 1150 sprake van een kerk van Brunsham. (Boven) Deze kerk bestond uit een middenschip, één zijbeuk en een koor dat in 1667 geheel vernieuwd en vergroot werd. In 1698 werd er een toren aan gebouwd. Aanvankelijk was lange tijd de bijbehorende pastorie niet meer dan een hut van leem en vakwerk gelegen op dezelfde plek als waar de pastorie nu gelegen is.

  • (Bron:Beeldend Brunssum)

Externe links

Afbeeldingen