Handelingen

Budel, Dr. Antonius Mathijsenstraat 7 - Hervormde Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Hervormde Kerk
Genootschap: Ned. Herv. Kerk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Cranendonck
Plaats: Budel
Adres: Dr. Antonius Mathijsenstraat 7
Postcode: 6021CJ
Sonneveld-index: 07237
Jaar ingebruikname: 1812
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 11269

Geschiedenis

Kleine neogotische kerk met dakruiter.

In 1809 kende koning Lodewijk Napoleon de Hervormde gemeente Budel - Maarheeze - Soerendonk - Gastel 6.000 gulden toe voor de bouw van een kerk te Budel. Het geld werd pas in 1812 ontvangen en op 7 juli 1812 werd de eerste steen gelegd door Floris, baron van Brakel tot Brakel, heer van Vredestein. Voor de bouw van de eenbeukige zaalkerk werd gebruik gemaakt van stenen van het afgebroken klooster Franciscanen in Achel (België). (Bron:Wikipedia)

  • Ook Deutsche Evangelische Kirche geweest.
  • De Protestantse (streek)gemeente Budel is nu toegevoegd aan die van de Bethelkerk in Weert.
  • 2020 - Het voormalige protestantse kerkje is dringend aan een opknapbeurt toe. De stichting behoud en beheer Hervormde kerk luidt de noodklok over het kerkje aan de Antonius Mathijsenstraat. Het klokkentorentje is het meest toe aan een opknapbeurt. Bij een flinke windvlaag waait het pinakel van het dak! Ook de rest is toe aan een restauratiebeurt, de laatste was in 1964. Het cementwerk, leien en spanten zijn de aandachtspunten. Het budget is 4,5 ton, een groot gedeelte van dit bedrag wordt gefinancierd door subsidie. Dan is er nog 1,5 ton nodig en de gemeente Cranendonck is gevraagd voor dit bedrag garant te staan. Het uit 1812 daterende napoleonskerkje is een van de oudste gebouwen in de gemeente. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals concerten, lezingen, exposities en een beperkt aantal kerkdiensten.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Ned. Herv. Kerk, gebouwd in 1812 met benutting van afbraakmateriaal der Franciscanessenkerk van Achel. Eenvoudige, driezijdig gesloten zaalkerk met torentje op het dak. In de inventaris: eiken kansel (XVII B), met koperen lezenaar uit 1734 door Claude Demeny te 's-Hertogenbosch; eiken doophek (XVII); doopbekkenhouder en bekken (XVIII A); kabinetorgel (XVIII). Klokkentorentje met klok van Cypr. Crans, 1751, diam. 40 cm.

Cultuur Historische Waardekaart

  • Bouwperiode: 1812
  • Gevels en Materialen: Bakstenen pilastergevel met vlechtingen en spitsbogige blindnissen. Topgevel en klokketoren.
  • Vensters en Deuren: Ingang met geblokte pilasters en lijst. Spitsboogramen met houten roedenverdeling.
  • Dak en Bedekking: Zadeldak gedekt met leien.

Externe links

Afbeeldingen