Handelingen

Bunnik, Schoudermantel - Sint Barbara (1845 - 1938)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Barbara
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Bunnik
Plaats: Bunnik
Adres: Schoudermantel 47
Postcode: 3981AE
Inventarisatienummer: 03967
Jaar ingebruikname: 1845
Architect: Vogelpoel, W.J. van
Huidige bestemming: gesloopt
Monument status: geen


Geschiedenis

In 1718, als de uitoefening van de katholieke eredienst weer wat openlijker kan geschieden, wordt een zeer bescheiden schuilkerk gebouwd in het achteraf gelegen gehucht Schoudermantel. Omdat de schuilkerk uit 1718 niet meer voldeed, probeert de toenmalige pastoor Banens met een beroep op de staatsregeling van 1798 de Hervormde kerk terug te krijgen, maar dat mislukt. Men gaat het dan zoeken in het opknappen van de oude kerk. Maar na alle lapwerk in de jaren 1819-1823 schrijft pastoor Jacobus Zoon in 1840 over de kerk: "Bunnik heeft een ellendig laag kerkgebouw, eerder lijkende naar een boerenachterhuis als naar een kerk; is zeer laag en bedompt". De kosten voor herstel vielen zo hoog uit, dat men in 1845 besloot een nieuwe kerk te bouwen.

Er werd een noodkerk neergezet, de oude kerk geheel afgebroken en op dezelfde plaats een nieuwe gebouwd, een waterstaatskerk, naar een ontwerp van architect W.J. van Vogelpoel. In oktober 1845 werd de kerk gewijd en werd de plaats van samenkomst van de Rooms Katholieken van Bunnik tot op 9 oktober 1940 de huidige Barbarakerk aan de Stationsweg werd geconsacreerd. In 1864 werd achter de kerk een nieuwe pastorie gebouwd met een prachtige siergevel aan de kant van de Kromme Rijn. De kerk was eenvoudig en klein: 400 plaatsen. Op 4 mei 1885 gaf de Aartsbisschop machtiging tot uitbreiding met een nieuw priesterkoor. Het oude werd verwijderd en een nieuw gebouwd, naar een ontwerp van architect L.C. Hezenmans. Door deze uitbreiding kwamen er ongeveer 100 plaatsen bij: totaal nu 500. In 1909 werden door een verbouwing van de koortribune nog 40 extra plaatsen aangebracht.

Buiten gebruik 1938, toen de huidige St. Barbarakerk van architect Boosten werd gebouwd.

In 1940 werd de kerk verbouwd tot koelhuis (?; volgens andere bronnen is het in verval geraakte gebouw ± 1994 gesloopt, waarna ter plaatse een koelhuis is gebouwd; op dit adres bevindt zich nu in elk geval een groot, modern koelhuis).

Afbeeldingen

Exterieur