Handelingen

Bunschoten-Spakenburg, Molenstraat 23 - De Bron

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: De Bron
Genootschap: Christelijke Gereformeerde Kerk
Provincie: Utrecht
Gemeente: Bunschoten
Plaats: Bunschoten-Spakenburg
Adres: Molenstraat 23
Postcode: 3752CG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1954
Architect: Dekkers, H.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Zaalkerk met dakruiter. Uitbreiding in 1971. Buiten gebruik in 2015.

  • 2018 Kerk is overgedragen aan de stichting Genadebron. De kerk wordt een interkerkelijk centrum.

Orgel

Het orgel is in 1955 gebouwd door fa. de Koff & zn. Het orgel bevat ouder materiaal: Windlade bovenwerk en pijpwerk uit 1725 van Christian Vater. Windlade, orgelkas en pijpwerk uit 1916? van Berend Jan van Eldik.

In de media

  • Uit RTV Utrecht, 28 december 2015

De kerkdiensten in De Bron in Bunschoten zijn verleden tijd. In heel Nederland gaan kerken dicht omdat er steeds minder bezoekers komen. Ook in het christelijke Bunschoten moeten ze eraan geloven. Zondag was 'De Bron' voor het laatst open voor kerkgangers. Het is voor Bunschoten het eerste kerkgebouw dat de deuren moet sluiten. Het gebouw zal wel nog gebruikt worden voor trouw- en rouwdiensten. Het besluit is voor sommige gemeenteleden emotioneel. Wel heeft de Gereformeerde Kerk van Bunschoten nog een kerkgebouw in het dorp waar ook elke zondag twee diensten wordt gegeven. Hier zullen nu veel bezoekers van De Bron heen gaan. (N.B. in dit bericht is verwarring tussen de kerkgenootschappen Geref. Kerk en Chr. Geref. Kerk.)

  • Uit Reformatorisch Dagblad, 23 februari 2016

Kerkgebouw De Bron van de christelijke gereformeerde kerk in Bunschoten is sinds begin dit jaar niet meer in gebruik voor de eredienst.Op zondag is alleen De Fontein nog open, het enige overgebleven kerkgebouw van de gemeente. Wel worden er in De Bron nog vergaderingen en rouw- en trouwdiensten gehouden. Ook kan er nog een eredienst in het gebouw plaatshebben als het aantal zitplaatsen in De Fontein niet toereikend is. In de achterliggende decennia liep het aantal kerkleden terug van ruim 1800 in het jaar 2000 tot 1533 op dit moment. Het teruglopende ledental leidde eind 2013 tot het besluit om De Bron niet meer te gebruiken voor de eredienst en om het aantal zitplaatsen in De Fontein uit te breiden tot ongeveer 850. In een poging De Bron voor de eredienst te behouden, deed de gereformeerd-vrijgemaakte predikant (en overbuurman van het kerkgebouw) ds. M. J. C. Blok in 2014 een oproep aan zijn gemeenteleden om zich te laten overschrijven naar de christelijke gereformeerde kerk in Bunschoten. Hoewel er waardering was voor dit gebaar, leidde de oproep niet tot extra leden voor de slinkende gemeente.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur