Handelingen

Burgerbrug, Grote Sloot 114 - O.L. Vrouw Geboorte

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Geboorte
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Schagen
Plaats: Burgerbrug
Adres: Grote Sloot 114
Postcode: 1754JE
Inventarisatienummer: 05193
Jaar ingebruikname: 1866
Architect: Theo Molkenboer (1796 - 1863)
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument
opname 23-05-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.


Geschiedenis

Neoromaanse kerk met toren.

Ontstaan van de parochie

Het katholicisme had na de reformatie in West-Friesland nog altijd veel aanhang. Ook in de nieuwe droogmakerij de Zijpe, die in 1597 droogviel, bleek het katholicisme nog sterk te leven, hoewel het protestantisme de officiële godsdienst was. De katholieken gingen te kerke in een schuilkerk aan de Ruigeweg, niet ver van het kleine dorp Burgerbrug. In 1863 brandde dit kerkgebouw af en besloot men een nieuwe, "echte" kerk te gaan bouwen aan de Grote Sloot.

Kerkgebouw

Het kerkgebouw werd ontworpen door de bekende architect Theo Molkenboer, die ook tekende voor de kerken van 't Zand en Tuitjenhorn. De kosten van de bouw werden begroot op 24.000 gulden, geld dat vrij gauw en gemakkelijk bijeen was gebracht. In 1866 was het gebouw klaar, het had zelfs een torenklok. Deze was door Petit & Fritsen te Aarle-Rixtel vervaardigd en aan Willibrordus gewijd. In latere jaren werd er nog wel aan de inrichting gewerkt - zo dateert de kruiswegstatie uit 1889 en het orgel uit 1901. In 1992/1993 werd de toren gerestaureerd en vernieuwd.

Het gebouw in oorlogstijd

In de Tweede Wereldoorlog werd de pastorie door de Duitsers ingenomen. Ook werd de torenklok verwijderd en omgesmolten tot wapentuig. Al tijdens de oorlog was het geld voor een vervangende klok door collectes zeker gesteld en in 1949 werd de nieuwe klok dan eindelijk in de toren gehesen. Wederom werd deze door Petit & Fritsen vervaardigd en opnieuw werd ze aan Willibrordus gewijd. Haar onderdoorsnede bedraagt thans 82 cm.

Parochie nu

De kerk van Burgerbrug is nog altijd als zodanig in gebruik. De eucharistieviering, die de ene week op zaterdagavond, de andere op zondagmorgen wordt gevierd, wordt over het algemeen goed bezocht. De parochie is met zo'n 1000 parochianen ook veel groter dan het dorp zelf: ook uit de omliggende gehuchten en dorpen komen katholieken naar de O.L. Vrouw Geboortekerk, waarmee ze een voorname rol in het geestelijk leven van de regio vervult.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur