Handelingen

Burum, Herestraat 62 - Open Hofkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Open Hofkerk
Genootschap: Protestantse gemeente Burum / Munnekezijl / Warfstermolen
Provincie: Friesland
Gemeente: Noardeast-Fryslân
Plaats: Burum
Adres: Herestraat 62
Postcode: 9851AC
Inventarisatienummer: 08804
Jaar ingebruikname: 1895
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Geen

Geschiedenis

Het orgel

Het orgel is gebouwd door Hendrik Jan van der Molen rond 1900. In 1978/79 is het orgel gerestaureerd door de Graaf. Sinds 2004 wordt het orgel helaas nauwelijks gebruik, en maakt men gebruik van een elektronisch Allen orgel, type Protégé.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 29 juni 2010.

De gereformeerde kerk van Burum-Warfstermolen, de oudste gereformeerde kerk van Friesland, heeft zondag tijdens een dienst het 175-jarig bestaan gevierd. De eredienst werd geleid door ds. S. Sluis uit Warnsveld, oud-predikant van de gemeente. Hij preekte over Hebreeën 11 : 1-11.

De gereformeerde kerk van Burum-Warfstermolen werd in juni 1835 door ds. Hendrik de Cock uit Ulrum persoonlijk gesticht. De Cock begon de Afscheiding en stichtte de eerste gereformeerde kerk van Nederland. Destijds scheidden zich in Burum-Munnekezijl ongeveer vijftig gemeenteleden in één keer af van de hervormde gemeente.

Inmiddels is er in Burum sprake van verregaande samenwerking tussen de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente, die naar alle waarschijnlijkheid zal op termijn uitmonden in de vorming van een federatie.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur