Handelingen

Bussloo, Bussloselaan 40 - H. Martinus

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: H. Martinus
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Voorst
Plaats: Bussloo
Adres: Bussloselaan 40
Postcode: 7383AG
Inventarisatienummer: 00493
Jaar ingebruikname: 1818
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik (2018)
Monument status: Rijksmonument 38049


Geschiedenis

Neoclassicistische kerk met toren.

Deze kerk met pastorie werd in 1818 gebouwd door W.A. baron van Wijnbergen, heer van Bussloo (1779-1849). Boven het portaal is een gebeeldhouwd wapen van de Baron van Wijnbergen. De Baron liet in 1835 een kerkhof aanleggen. In 1846 schonk hij de kerk een orgel van de orgelbouwer Naber uit Deventer. In 1856 schonk de moeder van pastoor Heijendaal een altaar met daarop de beeltenis van Sint Martinus. Dit altaar is in 1936 vervangen door een eenvoudiger exemplaar. In dat jaar werd het orgel verplaatst en de koorzolder vergroot zodat het koor bij het orgel kon staan. In 1978 werd in de kerk een altaar geplaatst uit de afgebroken kerk te Didam. In 1988 vond een restauratie plaats.

  • 2017 Kerk is verkocht aan een projectontwikkelaar.
  • 2018 2 juni is de kerk aan de eredienst onttrokken

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk van de H. Martinus te Bussloo. Neoclassicistische driebeukige kerk uit 1818 met torentje boven de voorgevel en boven het portaal een steen met het gebeeldhouwde wapen van J.W.A. baron van Wijnbergen, die de kerk stichtte. Hallenkerkje met Jonische zuilen. Over de middenbeuk een gestucadoord houten tongewelf met versieringen in Lodewijk XVI-stijl. In de vensters traceringen uit de neogotische periode. Een door de bouwheer geschonken eenklaviers orgel, in 1845 gemaakt door C.F.A. Naber.

In de media

  • Uit De Stentor van 7 oktober 2013

TWELLO - Het bestuur van de parochie Franciscus en Clara heeft besloten over de sluiting van een vijftal rooms-katholieke kerken. De parochianen afgelopen weekeinde zijn per brief geïnformeerd.

Afgelopen maart maakte de parochie Franciscus en Clara de noodzaak bekend om, vanwege teruglopend kerkbezoek, vijf van haar acht kerken af te stoten. Binnen de grenzen van de gemeente Voorst gaan de kerken in Klarenbeek (OLV Vrouw Tenhemelopening), Bussloo (H. Martinus) en De Vecht (Antonius van Padua) dicht. Ook de kerken in Eerbeek (H. Geest) en Epe (H. Martinus) worden afgestoten. De H. Martinuskerk in Twello, eerder door het bisdom aangewezen als Eucharistisch Centrum voor de parochie, en de kerken van Loenen (H. Antonius Abt) en Vaassen (H. Martinus) blijven open.

Externe links

Afbeeldingen

Interieur