Handelingen

Capelle aan den IJssel, Merellaan 352 - Paulus' Bekering

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Paulus' Bekering
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Zuid-Holland
Gemeente: Capelle aan den IJssel
Plaats: Capelle aan den IJssel
Adres: Merellaan 352
Postcode: 2902JG
Inventarisatienummer:
Jaar ingebruikname: 1967
Architect: Dorigo, V.
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Gemeentelijk monument

Geschiedenis

Aardige moderne kerk met metalen klokkenstoel. Verving een noodgebouw aan de Bermweg.

Op 21 februari 1960 ontstond in Capelle aan den IJssel de nieuwe parochie St. Paulus’ Bekering. Op zondag 5 maart 1967 werd de eerste steen gelegd. Parochianen konden tegen een vergoeding een steen metselen in de nieuwe kerk. Het aardige is dat de stenen ook werkelijk op de bestemde plaatsen kwamen en niet meer door de bouwers werden verwijderd. Eind 1967 kwam de nieuwe kerk aan de Merellaan gereed. Architect is DORIGO.

Het kerkgebouw en zijn ontwerp

Het ontwerp ging uit van de tekst: ‘Ik zal opgaan naar het altaar van God’. De symboliek, die verder in de kerkzaal is bedoeld, is de weg van het licht’: de witte rechter wand die voert naar altaar en kruis. Aan de tentvorm herinnert nog de lichtkoof die het licht binnenlaat. Het altaar staat aan de oostzijde georiënteerd. Het licht, de zon, geeft op elk moment van de dag zijn bijzondere speling in de kerkzaal. Het kan zo maar gebeuren dat het altaar bij een viering onverwacht baadt in een onverwachte straling van de zon, of een bruidspaar op het priesterkoor plotseling omgeven wordt door zonlicht. Gebouwd om het Licht dat ons omgeeft, Licht dat om ons geeft.

Betekenis van de afbeelding op de buitenmuur van de kerk aan de Merellaan: (te lezen van links naar rechts) De afbeelding van zon en maan en het vierkant met de grote en kleine harten, verbeelden de strijd tussen goed en kwaad, die het leven van de mens, dus ook van Paulus, bepalen. De grote afbeelding vertoont Paulus, die van zijn paard geworpen wordt, op weg naar Damaskus om de Christenen te vervolgen (Paulus’ Bekering).

De verbindingen (bruggen) naar de volgende afbeeldingen verbeelden de reizen van Paulus. Achtereenvolgens is dat een duif met een brief in de snavel: de brieven, en een zeilschip: de reizen. De laatste afbeelding is van een adelaar, die zich op een slang stort. Dat verwijst naar de tekst: ‘Mij is een prikkel gebleven in het vlees’.

De Vrijwilligers Een bijzonder kerkgebouw is ook een plaats om veel mensen te mogen ontvangen. Kerkgangers die zich snel ‘thuis’ voelen. Een grote groep vrijwilligers die dat mogelijk maakt. Betrokken parochianen die in Capelle geworteld zijn en daar Paulusganger willen zijn, samen op weg zoals de Emmaüsgangers.

De Koren De Paulus is trots op zijn koren. Een Kinder Koor dat weer enthousiast de draad oppakt, want kleine kinderen worden groot en dan verhuis je naar het Jongeren Koor. Een JK met eigen Cd’s! Een Ritmisch Koor dat de kerk, net als de jongeren, laat swingen en zingen. Het Gemengd Koor dat ingetogen zingt. Ook het Gregoriaans niet schuwt! Alle leeftijdgroepen zijn vertegenwoordigd.

Deel van de IPV En ja, deze informatie staat op de site van www.ipv-online.nl. Wij zijn één van de 5 kerken in het IPV gebied en werken nauw samen om te versterken wat wij sámen kunnen, om te leren van elkaars mogelijkheden en inspiratie, om steun te zoeken bij elkaar want sámen ben je sterker, kerk zijn samen, met zorg voor elkaar en allen om ons heen.

(Bron: website IPV Rotterdam-Oost, Capelle, Nieuwerkerk, Krimpen a.d. IJssel) 

Orgel

Men maakte tot 2017 gebruik van een elektronisch Johannus orgel.

Orgel; bron: bisdomrotterdam.nl

Inwijding en concert van een nieuw orgel in de Sint Christoffel Parochie, eind 2017.

Precies één jaar geleden (okt. 2016) kwam de tip dat het pijporgel uit de Immanuëlkerk, Rotterdam-Alexander, beschikbaar was vanwege kerksluiting. Nu, een jaar later, werd op zondag 29 oktober 2017 het orgel kerkelijk ingewijd. Daarna volgde een kennismakingsconcert en wel in de kerk R.K. St. Paulus’ Bekering aan de Merellaan te Capelle. De inwijding gebeurde tijdens de zondagsviering vanaf 11.00 uur, Het concert begon om 13.15 uur. Iedereen was welkom. De toegang was vrij.

De aanleiding voor de plaatsing van een nieuw orgel was de staat van het elektronisch orgel in de kerk. Dit was versleten en een nieuw orgel was noodzakelijk. Na enig zoeken kwamen Richard Bot, medewerker van het Bisdom Rotterdam, en Nico Slooff, orgelbouwer-in-ruste dit fraaie, moderne orgel uit de Immanuëlkerk op het spoor. Het werd in 1969 gebouwd door de firma Leeflang uit Apeldoorn.

Dit robuuste orgel van bijna 5 meter hoog telt 1046 orgelpijpen en 20 registers (klankkleuren). Het moest tot vrijwel tot de grond toe worden afgebroken en vervolgens weer worden opgebouwd. Deze tijdrovende en kostbare klus werd geklaard door Orgelmakerij Reil uit Heerde samen met vele vrijwilligers. In totaal beliep de aanschaf, verplaatsing en opbouw (inclusief reservering voor onderhoud) zo’n € 60.000. Dit bedrag werd bijeenbracht door diverse sponsors, waaronder de Van Cappellen Stichting en de Gemeente Capelle aan den IJssel. Kerkgangers doneerden samen ruim € 10.000 aan de actie ‘Geef de pijp aan Paulus’.

Het orgel wordt ingezet bij kerkelijke vieringen en krijgt ook de functie van concertorgel, aldus is toegezegd aan de sponsors.

Vanaf 2018 zullen publieke orgelconcerten en (koor-)uitvoeringen worden gegeven. Aan het eerste concert op zondag 29 oktober werd meegewerkt door de organisten Richard Bot en Ton van Eck. Burgemeester Oskam hield een korte toespraak.

  • datum in bovenstaande gecorrigeerd naar zondag 29 oktober 2017 (i.p.v. zondag 29 november 2017).

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur