Handelingen

Castricum, Prins Hendrikstraat 1 - Maranathakerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Maranathakerk
Genootschap: PKN Gereformeerd
Provincie: Noord-Holland
Gemeente: Castricum
Plaats: Castricum
Adres: Prins Hendrikstraat 1
Postcode: 1901CB
Jaar ingebruikname: 1955
Architect: Eldering, H.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: geen

Geschiedenis

Aardige, achthoekige wederopbouwkerk.

Gebouwd als Gereformeerde Kerk. Op 1.1.2006 met Hervormde gemeente gefuseerd tot Protestantse Gemeente Castricum.

De Maranathakerk is gebouwd in 1954 en in gebruik genomen in 1955. Vanwege de groei van de gemeente is de kerk vervolgens in 1978 sterk uitgebreid. De laatste jaren heeft de kerk een uitgebreide facelift ondergaan, waardoor de gebruikskwaliteit sterk is toegenomen.

De kerk heeft een grote kerkzaal, die de laatste jaren ook voor allerlei andere doeleinden - toneelvoorstellingen, concerten, en natuurlijke allerlei bijzondere kerkdiensten - zeer geschikt blijkt te zijn. Daarnaast zijn er een kleinere toneelzaal en enkele vergaderzalen.

  • 2018. Op 30 december 2018 is de afscheidsdienst van de Maranathakerk gehouden. Voortaan zijn de diensten in de Dorpskerk. Er is een boekje verschenen ter gelegenheid van het afscheid van de Maranathakerk.
  • 2020 - Januari 2020 definitief buiten gebruik. Meubilair is verkocht.
  • 2020 - Kerk staat te koop op Funda. € 900.000,-- k.k.
  • 2020 - Gemeente Castricum koopt de kerk van de kerkelijke gemeente

Orgel

Het orgel is in 1978 gebouwd door de firma Hendriksen & Reitsma (Nunspeet).

Dispositie:

  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Quint 2⅔' - Gemshoorn 2' - Terts 1 3/5' - Mixtuur 1⅓' 3 sterk.
  • Rugwerk (manuaal 3): Holpijp 8' - Prestant 4' - Roerfluit 4' - Octaaf 2' - Nasard 1⅓' - Dulciaan 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Gedekt 8'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Koppelklavier (manuaal 1).

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

In de media

Uit ; Noordhollands Dagblad, d.d. 31 december 2014

De Protestantse Kerk Castricum gaat zich concentreren in de eeuwenoude Dorpskerk. Daarmee valt het doek voor de Maranathakerk uit 1955. Krimp van de protestantse gemeente heeft geleid tot deze beslissing, die bij de gemeenteleden hard is aangekomen. ’Niet om het ene dak maar om het afscheid van het andere dak. Heel veel pijn’, zo staat te lezen in het Kerkblad voor Protestants Castricum. Twee kerkgebouwen in stand houden is echter niet haalbaar. Het ledenbestand krimpt elk jaar met ongeveer drie procent. Bijna zestig procent van de leden is ouder dan zestig jaar en bijna veertig procent is ouder dan zeventig jaar. De inkomsten door vrijwillige bijdragen worden minder, de vrijwilligers worden ouder.

Een projectgroep heeft de diverse mogelijkheden onderzocht. Bekeken is ook of de Maranathakerk aan de Prins Hendrikstraat de hoofdlocatie kon worden. Maar qua uitstraling en sfeer voldoet de Dorpskerk beter. Die staat ook naast de begraafplaats. Wel moet de Dorpskerk verbouwd worden. Twee architecten hebben schetsen op papier gezet. Mede ook omdat zij concluderen dat een verbouwing technisch haalbaar is, is gekozen voor de Dorpskerk. Geschat wordt dat verkoop van de Maranathakerk 450.000 euro oplevert; een bedrag dat de kerk goed kan gebruiken. ,,Maar het is niet zo dat er meteen een bord ’Te Koop’ wordt geplaatst’’, haast Gerrit Branderhorst van de projectgroep zich te zeggen. ,,De beslissing dat we ons gaan concentreren in de Dorpskerk is genomen, de verfijnde beslissing over de toekomst van de Maranathakerk moet nog genomen worden. Uitbreiding van de Dorpskerk is een proces van procedures en vergunningen. Ik verwacht dat we zeker tot 2016 nog gebruik maken van de Maranathakerk.’’ Het betekent het einde van de derde kerk in Castricum in korte tijd. Dijk en Duin is bezig met de verkoop van het Witte Kerkje op landgoed Duin en Bosch en de katholieke kerk neemt afscheid van de kerk Maria ten Hemelopneming in Bakkum.

Uit ; Reformatorisch Dagblad, d.d. 20 februari 2020

Protestantse gemeente Castricum verkoopt Maranathakerk

De protestantse gemeente Castricum heeft afgelopen maandag de Maranathakerk verkocht aan de gemeente Castricum. Dat deelt Frans van Meggelen, voorzitter van het college van kerkrentmeesters, desgevraagd mee.

Van de negen partijen die ingeschreven hadden op de bieding bleven er uiteindelijk twee over: de gemeente Castricum en een beleggingsmaatschappij. Ondanks dat de gemeente een lager bod had uitgebracht, heeft zij de kerk toch kunnen kopen. „Het voordeel is dat er dan een maatschappelijke bestemming op het gebouw blijft. Het Jac. P. Tijsse College en het Bonhoeffercollege willen in september samen een Suprême College starten voor hoogbegaafden, maar ze hadden nog geen gebouw. De Maranathakerk kan hiervoor goed dienst doen. De prijs zit niet ver bij de vraagprijs van 900.000 euro vandaan.”

De protestantse gemeente Castricum belegt sinds begin 2019 de zondagse erediensten in de Dorpskerk. Sindsdien staat de Maranathakerk leeg. Het aantal zondagse kerkgangers bedraagt 100-150.

De vanouds gereformeerde Maranathakerk werd in 1955 in gebruik genomen. Vanwege groei werd de achthoekige kerk in 1978 sterk uitgebreid. De gereformeerde kerk fuseerde in 2006 met de hervormde gemeente tot protestantse gemeente Castricum.

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur