Handelingen

Coevorden, Kerkstraat 6 - Kruiskerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Kruiskerk (Stadskerk)
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente Coevorden
Provincie: Drenthe
Gemeente: Coevorden
Plaats: Coevorden
Adres: Kerkstraat 6
Postcode: 7741JC
Sonneveld-index: 13863
Jaar ingebruikname: 1645
Architect:
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Rijksmonument 11490 (Kerk) 11491 (Toren)
opname 16-05-2009 foto. Edward Ippel. Hoorn.

Geschiedenis

Belangrijke historische kerk met beeldbepalende kruisingtoren, gebouwd als Protestantse, later Nederlands Hervormde, Kerk.

De grote kerk in Coevorden werd gebouwd op de plaats van een oude kerk, die wegens bouwvalligheid was gesloopt. Als grondvorm werd namelijk gekozen voor het Griekse kruis. De kerk werd opgetrokken uit Daler- en Bentheimer stenen. De bouwperiode liep van 1639 - 1645. In de jaren 1644/45 brak er een pestepidemie in het dorp uit. Vele mensen stierven.

  • 2020 - De kerk wordt mogelijk nog dit jaar overgenomen door stichting Het Drentse Landschap. De kosten voor noodzakelijk onderhoud zijn nog een struikelblok.
  • 2022 - De gereformeerde en hervormde kerkgemeenschap in Coevorden gaan samen verder als protestantse gemeente. Op zondag 6 februari 2022 zal de fusie van beide kerkgemeenschappen worden bekrachtigd tijdens een feestelijke kerkdienst in de Coevorder Singelkerk. De Kruiskerk zal worden afgestoten.
  • 2022 - Het heeft meer dan vijftig jaar geduurd: de fusie van de twee protestantse kerken in Coevorden. Afgelopen zondag 18 maart 2022 was het 'eindelijk' zover. Tijdens een kerkdienst in de Singelkerk werd de fusie-akte tussen beide gemeenten getekend. De hervormde en gereformeerde gemeente gaan nu verder als één protestantse gemeente te Coevorden.
  • 2022 - Nadat op 20 maart 2022 in de Singelkerk te Coevorden onder het toeziend oog van de notaris de fusieakte getekend werd tussen de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente te Coevorden, zal op zondag 5 juni (eerste Pinksterdag) afscheid genomen worden van de voormalig hervormde Stadskerk in de Kerkstraat.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Kerk

Ned. Herv. Kerk. Eenvoudige kruiskerk met aanbouwen tussen de armen uit plm. 1641-1645. Oudere zandstenen ingangen. Inventaris: preekstoel en banken uit de bouwtijd, o.a. "commandantsbank"; koperen preekstoellezenaar, barokke houten standaard met doopbekkentje, houten offerblok standaard met doopbekkentje, houten offerblok met ijzeren beslag.

Toren

Toren van de Ned. Herv. Kerk. Klokkenstoel met gelui van twee klokken van Wilhelm Wegewaert, 1588, diam. resp. 73,5 cm en 83 cm. Mechanisch torenuurwerk 1895. Tweevlakkige zonnewijzer aangebracht op hoeksteen van grijze natuursteen schuin tegen de voorgevel geplaatst, Anno 1641. Gerestaureerd in 1982.

Orgel

Het orgel is in 1972 gebouwd door de firma Van den Berg & Wendt (Zwolle / Nijmegen). Gebruik wordt daarbij gemaakt van enig pijpwerk en de kas van het balustrade-orgel, dat J. Proper (Kampen) in 1897 in deze kerk plaatste. Deze kas wordt van nieuwe onderkas voorzien. Adviseur is Willem Retze Talsma.

In de media

  • Uit Het Nieuws van den Dag, 17 Juni 1896.

Te Koevorden heeft Mej. Kramer aan de Ned. Herv. kerk een geheel nieuw orgel ten geschenke gegeven.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur