Handelingen

Cuijk, Grotestraat 102 - Protestantse Kerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Protestantse Kerk
Genootschap: PKN Protestantse Gemeente van Cuijk
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Cuijk
Adres: Grotestraat 102
Postcode: 5431DK
Sonneveld-index: 07257
Jaar ingebruikname: 1810
Architect:
Huidige bestemming: kerk
Monument status: Rijksmonument 11620

Geschiedenis

Zogenaamd Lodewijkskerkje, één van de tientallen die begin 19e eeuw in Noord-Brabant zijn gebouwd, nadat de historische kerken in diverse plaatsen door de Hervormde Kerk moesten worden "'teruggegeven" aan de R.K. Kerk.

  • 2024 - De Protestantse gemeente Cuijk is samengevoegd met Uden-Veghel. Het kerkgebouw aan de Grotestraat is daarmee in ieder geval voor de komende tien jaar gered om de vieringen te houden.

Orgel

Het Van Hirtum-orgel van de Hervormde Kerk te Cuijk is op 10 juni 1830 in gebruik genomen met een bespeling door G. de Vries, organist te Nijmegen. Er werd naderhand veel aan gewijzigd door Leichel in 1880 en Clavaux in 1956. Onder advies van Hans van der Harst restaureerde en reconstrueerde A.H. de Graaf het instrument in 1980. Het pedaal is een kistpedaal. Op 19 september 1980 werd het orgel weer in gebruik genomen. In september 1986 raakte het orgel beschadigd door een brand van een kermiskraam die voor de kerk stond. De herstel- en schoonmaakwerkzaamheden werden uitgevoerd door Pels & Van Leeuwen. Hans van der Harst hield toezicht bij de werkzaamheden. De temperatuur van het orgel is gewijzigd in evenredig zwevend. Op 20 maart 1988 nam men het orgel weer in gebruik. In 2014 is het orgel door Pels & Van Leeuwen gerestaureerd onder advies van Henk Kooiker. Een belangrijk onderdeel van de restauratie was het reconstrueren van de oorspronkelijke balginstallatie. Op 30 november 2014 is het orgel weer in gebruik genomen. Het orgel werd bij deze gelegenheid bespeeld door Jeroen van Kleef.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Classicistisch kerkje uit 1809. Van oorsprong eenklaviers orgel, in 1829 gebouwd door B.P. van Hirtum. In 1980 werd al het verdwenen pijpwerk van Van Hirtum gereconstrueerd. Het nieuwe pijpwerk uit 1980 valt buiten de bescherming. Klokkenstoel met klok van anonieme gieter, 35 cm.

MIP omschrijving

  • Bouwstijl: Neo-Classicisme
  • Bouwperiode: 1809
  • Gevels en materialen: Traditionele baksteengebouw. Twee traveeën en driezijdige sluiting.
  • Vensters en deuren: Korfboogramen met ijzeren roeden.
  • Dak en bedekking: Zadeldak met leien.
  • Bijgebouwen: Consistoriekamer onder schilddak. Zeshoekige dakruiter. Ingang met fronton waarboven gedenksteen. Klezoren.
  • Interieur: Inwendige eenbeukige ruimte met stuctongewelf en orgel uit 1829-1830 van B.P. van Hirtum.

Externe links

Afbeeldingen