Handelingen

Cuijk, Maasstraat 10 - Synagoge (1770 - 1913)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Genootschap: Joodse gemeenschap
Provincie: Noord-Brabant
Gemeente: Land van Cuijk
Plaats: Cuijk
Adres: Maasstraat 10
Postcode: 5431EB
Sonneveld-index:
Jaar ingebruikname: 1770
Architect:
Huidige bestemming: bedrijf
Monument status: na te gaan

Geschiedenis

Buiten gebruik als synagoge in 1913.
De synagoge doet tegenwoordig dienst als schoonheidssalon; een gedenkteken uit 1985 aan de gevel herinnert aan de gedeporteerde joden uit Cuijk.

De geschiedenis monumment

Het monument 'Cuijkse joden' in Cuijk is opgericht ter nagedachtenis aan dertien joodse medeburgers die tijdens de bezettingsjaren zijn gedeporteerd en omgebracht. De namen van de dertien slachtoffers luiden:

Andre Marc Andriesse, Elizabeth Andriesse, Hugo Andriesse, Henriëtte Andriesse-Van Baren, Jacob Andriesse, Henriëtte Cohen-Defries, Sara Cohen-Sousman Natan, Gertruij Cohen, Simon Cohen, Cientje Cohen, David Cohen, Benjamin Cohen en Betsy Cohen.

Voor de Tweede Wereldoorlog woonden in Cuijk dertig joden. Tijdens de bezetting zaten zeven Cuijkse joden ondergedoken bij Harrie Smits in Vianen, maar de meesten werden door de bezetter gedeporteerd naar de concentratiekampen in Midden-Europa. Op 9 april 1943 werden de laatste vier joden uit Cuijk op transport gesteld naar kamp Vught. In totaal zijn dertien joden omgekomen, slechts een paar keerden na de bevrijding terug in Cuijk.

Onthulling

Het monument is onthuld op 2 mei 1985 door Harrie Smits en mevrouw De Wolf-Andriesse (die de oorlog heeft overleefd). De gedenkplaat is aangebracht in de muur van de voormalige synagoge, gevestigd aan de voormalige Pieter Groenstraat, thans Grotestraat, te Cuijk.

MIP omschrijving

  • Bouwperiode: 1886
  • Gevels en materialen: Baksteen, hardsteen.
  • Vensters en deuren: Sporen van spitsboogingang. In 1985 gedenkplaat aangebracht in de vorm van de vroegere ingang.
  • Bijzonderheden: Achter woonhuis nummer 18 restant van de synagoge.

Externe link

Joods Historisch Museum

Afbeeldingen

Bronnen

  • Gemeente Cuijk;
  • De Gelderlander van 2 december 1985;

Ter nagedachtenis en ter bezinning - Oorlogs- en verzetsmonumenten in Nijmegen en omgeving, Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reinen-Wannet en Ab Uijen. (Molenhoek 1994). ISBN 90-71832-25-2.