Handelingen

De Bilt, Soestdijkseweg Zuid 49a - Immanuëlkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam object: Immanuëlkerk
Genootschap: PKN Gereformeerd
Provincie: Utrecht
Gemeente: De Bilt
Plaats: De Bilt
Adres: Soestdijkseweg Zuid 49a
Postcode: 3732 HD
Sonneveld-index: 03983
Jaar ingebruikname: 1923
Architect: Houtzagers, P.J.
Huidige bestemming: buiten gebruik
Monument status: Gemeentelijk monumentGeschiedenis

Architectonisch uiterst interessante kerk met toren in expressionistische stijl. Interieur zwaar gemoderniseerd, maar architectonisch nog steeds interessant.

Gebouwd als Gereformeerde kerk.

Hierin van 1997 tot 1 januari 2013 ook vieringen van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt (GKV); de kerkelijke gemeente De Bilt-Bilthoven van de GKV is gefuseerd met die van Zeist.

  • 2017 - In een dagbladadvertentie op 7 april 2017 is de Immanuëlkerk te koop gezet. De openbare verkoop bij inschrijving vindt plaats op 16 juni 2017. Daarbij gaat het om het karakteristieke kerkgebouw met nevenruimten en aangrenzend zalencentrum ‘De Schakel’ met bijbehorende grond, erf en parkeerruimte, op een perceel ter grootte van ongeveer 2.300 m².

Medio 2018 is de kerk verkocht aan een groep (plaatselijke) beleggers die de kerk in de toekomst een maatschappelijke functie willen gaan geven en wellicht ook een deel als Bed en Breakfast zullen gaan gebruiken. Bedoeling is dat De Schakel wordt afgebroken en dat op die plek huizenbouw zal gaan plaatsvinden.

Orgel

Het orgel is in 1963 gebouwd door de firma Romanus Seifert & Sohn (Kevelaer) voor de Maranathakerk in Maassluis. In 1998 plaatst H.E. Kok (Gouda) het over naar De Bilt. Het verving een positief van Van Vulpen uit 1973. Het orgel is in verband met het feit dat de kerk verkocht is, en er geen erediensten meer gehouden zullen worden, voorlopig opgeslagen en zal (na verbouwing van die kerk) herplaatst worden in de Oosterlichtkerk te De Bilt.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 1): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Spitsfluit 4' - Zwegel 2' - Mixtuur 4-6 sterk - Trompet 8'.
  • Bovenwerk (manuaal 2): Houtgedekt 8' - Koppelfluit 4' - Prestant 2' - Quint 1⅓' - Cymbel 3 sterk - Sesquialter 2⅔' 2 sterk, vanaf f - Roerschalmey 8' - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Openbas 8' - Koraalbas 4'-2' - Fagot 16'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Pedaal - Bovenwerk aan Hoofdwerk.
  • Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-g3. Pedaalomvang: C-f1.

Afbeeldingen