Handelingen

De Krim, Hoofdweg 93 - Gereformeerde Kerk (1924 - 2010)

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Gereformeerde Kerk
Genootschap: PKN Gereformeerde Kerk
Provincie: Overijssel
Gemeente: Hardenberg
Plaats: De Krim
Adres: Hoofdweg 93
Postcode: 7782PL
Inventarisatienummer: 09976
Jaar ingebruikname: 1924
Architect:
Huidige bestemming: woonhuis
Monument status: geen


Geschiedenis

Zaalkerk zonder toren in neoromaanse vormen.

In de media

Uit Reformatorisch Dagblad, 28 december 2010.

Opnieuw wordt een kerk in De Krim (Overijssel) verbouwd tot woonhuis, zo meldde de Zwolse Courant recent. Eerder kreeg de christelijke gereformeerde kerk aan de Coevorderweg een woonbestemming en nu gebeurt dat waarschijnlijk ook met de gereformeerde kerk aan de Hoofdweg. Beide gebouwen zijn door samenvoegingen van de gemeenten overbodig. De buurman wil de gereformeerde kerk kopen. De pastorie is al verkocht.

De buren willen de te verbouwen kerk als bedrijfswoning voor het naastgelegen aannemersbedrijf aanmerken, om problemen voor de onderneming in de toekomst te voorkomen. De aannemer heeft een verzoek bij de gemeente ingediend voor verbouw en herbestemming van de kerk.

Orgel

Het orgel is in 1961 gebouwd door de firma J. Reil (Heerde) met gebruikmaking van oudere bestanddelen: uit 1905 van H.J. van der Molen (Steenwijk) en enig pijpwerk uit 1949. Adviseur is Mr A. Bouman.

Dispositie
  • Hoofdwerk (manuaal 2): Prestant 8' - Roerfluit 8' - Octaaf 4' - Roerfluit 4' - Quint 2⅔' - Octaaf 2' bas/discant - Mixtuur 4-5 sterk bas/discant - Trompet 8' bas/discant.
  • Rugwerk (manuaal 1): Holpijp 8' - Quintadeen 8' - Gamba 8' - Prestant 4' - Baarpijp 4' - Kegelpijp 2' - Sifflet 1' bas/discant - Cantus firmus 3-4 sterk - Tremulant.
  • Pedaal: Subbas 16' - Octaaf 8' - Gedekt 8' - Koraalbas 4'.
  • Koppelingen: Hoofdwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Pedaal - Rugwerk aan Hoofdwerk.

Mechanische sleepladen. Manuaalomvang: C-f3. Pedaalomvang: C-d1.

Afbeeldingen