Handelingen

De Wilp, Plantsoen 14 - Plantsoenkerk

Uit Reliwiki


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: Plantsoenkerk
Genootschap: PKN Ned. Hervormd
Provincie: Groningen
Gemeente: Westerkwartier
Plaats: De Wilp
Adres: Plantsoen 14
Postcode: 9367PJ
Sonneveld-Index: 00704
Jaar ingebruikname: 1868
Architect:
Huidige bestemming: Dorpshuis Op de Welle
Monument status: Rijksmonument 460738

Geschiedenis

  • 2017 De Plantsoenkerk is verkocht aan Dorpshuis Op de Welle. Op 18 november 2017 is de laatste kerkdienst geweest. De kerk is overtollig geworden door de samenvoeging van de Hervormde Gemeente en de Gereformeerde Kerk.

Orgel

Het orgel in de Hervormde Kerk in De Wilp is oorspronkelijk gebouwd voor de Doopsgezinde Kerk in Hoorn door Johann Michael Gerstenhouwer. Het had één manuaal en aangehangen pedaal. Op 7 juni 1807 is het in de kerk geplaatst. Knipscheer wijzigde het orgel in 1831, vernieuwde de klaviatuur en breidde het uit met een Bovenwerk. In 1865 plaatste Knipscheer het instrument over naar een nieuw kerkgebouw in Hoorn. Het orgel werd op 4 maart 1871 te koop aangeboden in de Kerkelijke Courant. Het is in 1871 verkocht aan De Wilp. Hardorff plaatste het over. Het Bovenwerk is hierbij weer verwijderd. De Cornet IV sterk (discant) wijzigde hij in een Bourdon 16' (discant). Op 18 juni 1871 is het orgel officieel in gebruik genomen. In 1975 werd het orgel gerestaureerd door S. Haarsma. Deze verving de Bourdon 16' (discant) door een Terts 1 3/5' (discant). Ook is het klavier vernieuwd. Op 29 mei 1975 werd het orgel weer in gebruik genomen met een bespeling door Rein Ferwerda. Na de vorming van de PKN werd de kerk Plantsoenkerk genoemd. Het gebouw is per november 2017 buiten gebruik gesteld. Er is een verbinding gemaakt tussen het kerkgebouw en het dorpshuis De Welle, waar de kerkzaal onderdeel van is geworden. Orgel en kansel zijn in de zaal blijven staan.

Monumentomschrijving Rijksdienst

Hervormde kerk, vanwege het orgel, dat in 1807 - waarschijnlijk als bestaand instrument - in de Doopsgezinde kerk te Hoorn werd geplaatst. De ornamentiek van het front doet vermoeden dat het orgel door J.M. Gerstenhauer in Hoorn werd opgebouwd. In 1831 breidde H. Knipscheer uit Amsterdam het orgel uit met een positief. In 1871 verkocht de Doopsgezinde Gemeente het orgel aan de Hervormde kerk te De Wilp. Bij de plaatsing in De Wilp door W. Hardorff uit Leeuwarden kwam het toegevoegde positief te vervallen. Het eenklaviersorgel bezit acht registers, waarvan vijf gedeeld zijn in bas en discant.

Afbeeldingen

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur