Handelingen

Deest, Grotestraat 15 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen (1953 - 2017)

Uit Reliwiki

(Doorverwezen vanaf Deest, Grotestraat 15 - O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen)


Bezig met het laden van de kaart...
Algemene gegevens
Naam kerk: O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen
Genootschap: Rooms Katholieke Kerk
Provincie: Gelderland
Gemeente: Druten
Plaats: Deest
Adres: Grotestraat 15
Postcode: 6653BJ
Sonneveld-index: 11183
Jaar ingebruikname: 1953
Architect: Leur, H.C. van de
Huidige bestemming: Verkocht (2018)
Monument status: Rijksmonument 14157

Geschiedenis

De oude parochiekerk uit 1858 wordt in de tweede wereldoorlog verwoest. Een nieuwe kerk wordt ontworpen door H.C. van de Leur en wordt gebouwd eerst zonder toren. Enkele jaren later wordt de toren alsnog gebouwd, volgens de oorspronkelijke plannen. Het is een typerend laat werk van Van de Leur, waarbij hij alleen nog teruggrijpt op het traditionalisme. De kerk bestaat uit een schip in basilicale stijl, een inspringende ingangspartij aan de westzijde, een rondgesloten priesterkoor ten oosten van het schip een een transept aan de zuidzijde. Het transept is tevens de onderbouw van de toren, die dus aan de zuidoost zijde van de kerk staat. In de toren bevindt zich een luidklok van P. van Trier en J. Philipsen uit 1640, diameter 79 cm en een mechanisch torenuurwerk. Aan de zuidzijde van het front bevindt zich een ronde doopkapel, gedekt door een rond tentdak.

opname 12-08-2010 © AvD.

Interieur

Gemetselde bogen in het schip. Onbepleisterde baksteen, het dakbeschot is in het zicht gelaten. Het priesterkoor is in steen overwelfd. Hier een paraboolboog als triomphboog.

  • 2017 - De sluiting van de kerken inAfferden,Deest en Puiflijk per 1 januari 2017 is een feit.
  • 2016 - Afscheidsviering op 10 december 2016, aan eredienst onttrokken per 1 oktober 2018
  • 2018 - Verkocht november 2018, in gebruik als opslagplaats en toonzaal van webshop

Monumentomschrijving Rijksdienst

R.K. Kerk vanwege de zich in de toren bevindende klokkenstoel met klok van P. van Trier en J. Philipsen, 1640, diam. 79 cm. Mechanisch torenuurwerk. Eenklaviers orgel, ca. 1855 gebouwd door J.J. Vollebregt voor de kapel van de Zusters Dochters van Maria en Jozef aan de Choorstraat te 's-Hertogenbosch. In 1952 geplaatst in de nieuwe kerk te Deest. Het front van het orgel bleef in 's-Hertogenbosch.

Orgel

Eenklaviers orgel, ca. 1855 gebouwd door J.J. Vollebregt voor de kapel van de Zusters Dochters van Maria en Jozef aan de Choorstraat te 's-Hertogenbosch. In 1952 geplaatst in de nieuwe kerk te Deest. Het front van het orgel bleef in 's-Hertogenbosch.

In de media

  • Uit; De Gelderlander, d.d. 6 januari 2016

De Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen-kerk in Deest staat te koop. Ook andere kerken van de gemeente Druten gaan de komende jaren in de verkoop. Het bisdom gaf het bestuur van de parochie Heilige Franciscus en Heilige Clara onlangs toestemming om de kerk te verkopen. Wel raadde het aan om op zoek te gaan naar een koper voor het hele complex, dus ook voor de pastorie en tuin. Verschillende makelaars hebben het complex onlangs getaxeerd. De prijs die er voor de Onze Lieve Vrouw Onbevlekte Ontvangen-kerk gevraagd gaat worden, wil het kerkbestuur nog niet bekend maken. Zoals het er nu uitziet, zijn er tot aan het eind van dit jaar nog missen in Deest. Vanaf 2017 zullen er geen 'gewone' diensten meer plaatsvinden. Wel kunnen er dan nog bijzondere vieringen worden gehouden, zoals bruiloften en begrafenissen. Als de kerk een nieuwe eigenaar heeft, is dat ook niet meer het geval.

Externe links

Afbeeldingen

Exterieur

Interieur